'Merendeel moskeeën was laatste jaren doelwit van agressie'

null Beeld anp
Beeld anp

Bekladding, een steen door de ruit, een varkenskop op de stoep: de meerderheid van de Nederlandse moskeeën was de afgelopen tien jaar mikpunt van agressie. De meeste incidenten worden nooit opgelost.

Robin de Wever

Dat stelt onderzoeker Ineke van der Valk, die sinds een aantal jaren onderzoek doet naar geweld tegen moslims en moskeeën. Van der Valk is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

Volgens een vragenlijst die ze eerder dit jaar verspreidde onder moskeeën heeft twee derde ervaring met zulke agressie. Meestal kwam die in de vorm van ingegooide ruiten (65 procent), soms in de vorm van brandstichting of bekladding (beide ongeveer 30 procent). Sommigen vonden een dood schaap of varken op de stoep. In 2013 vonden tenminste 15 incidenten plaats.

De meting is niet perfect, geeft Van der Valk toe. Ze liet de enquête verspreiden door moskee-organisaties en kreeg 70 ingevulde vragenlijsten terug. Of de moskeeën die niet reageerden ook mikpunt zijn van geweld is dus onduidelijk. Van der Valk vermoedt dat de taalvaardigheid van moskeebestuurders hier een rol speelt. Veel moskeeën worden bestuurd door eerste generatie-migranten, merkt ze op, en die spreken vaak slecht Nederlands. Vooral tussen Marokkanen en Turken gaapt een kloof: de Marokkaanse respons was aanzienlijk hoger.

Twee op drie daders wordt niet gevonden
Van de moskeeën die wel deelnamen en die doelwit van geweld waren, stapte 90 procent naar de politie. "Meldingen of aangiftes vaak uit op een teleurstelling", vertelt Van der Valk. "In veel gevallen deed de politie niets of kwam ze pas na verloop van tijd in actie. In twee derde van de gevallen werden de daders niet gevonden."

Dat veel incidenten de media niet halen, komt doordat moskeebesturen er niet te veel ruchtbaarheid aan willen geven. Van de 70 incidenten werden er maar 11 aan de pers gemeld. Veel Marokkaanse moskeebestuurders zouden vrezen dat media-aandacht kan leiden tot meer agressie. Van der Valk: "Ze gaan liever in op positieve ervaringen, zoals goede samenwerking met buurt- en dorpsgenoten. Dat lijkt hen constructiever."

'Nederland moet islamofobie-register optuigen'
Eerder becijferde ze al dat moskeeën tussen 2005 en 2010 117 keer doelwit werden van agressie - relatief vaak, vergeleken met andere landen. In de Verenigde Staten telde ze in die periode slechts 42 incidenten. In 99 van de Nederlandse gevallen kon de politie de daders niet opsporen.

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) pleitte vorig jaar al voor het optuigen van een islamofobie-register. Dat zou op een vergelijkbare wijze moeten gaan werken als registers voor antisemitisme. Volgens het samenwerkingsorgaan van een deel van de Nederlandse moskee-organisaties hebben islamitische gemeenschappen er weinig vertrouwen in dat hun meldingen serieus genomen worden. Veel moskeebesturen laten melding daarom maar zitten, waarschuwde het CMO.

De cijfers die Van der Valk nu bekendmaakt zijn een tussenrapportage; tegen het eind van het jaar presenteert ze het eindonderzoek.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden