Merendeel gevangenen allochtoon

Meer dan de helft van alle gedetineerden in Nederland is allochtoon. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aandeel van allochtonen in de penitentiaire inrichtingen voor volwassenen zich ontwikkelde van 20 procent in 1980, naar 45 procent in 1990, tot 50 procent in 1995 en 53 procent in 1999.

En dat is nóg een onderschatting. In Nederland geboren allochtonen met een Nederlandse nationaliteit -bijvoorbeeld Surinamers en Antillianen- tellen niet als allochtoon, maar als autochtoon. Uit de jaarcijfers justitiële jeugdinrichtingen blijkt dat het allochtone aandeel in penitentiaire jeugdinrichtingen (12-18 jaar) in oktober 50,7 procent was. Maar uitgaand van de opvanginrichtingen -die het best vergelijkbaar zijn met de penitentiaire inrichtingen voor volwassenen- is de verhouding nog schever. In 1999 was 59 procent allochtoon.

Deze cijfers zijn nog verontrustender dan die uit het vorige week uitgelekte rapport 'Allochtone verdachten in 1998'. Van de 181529 verdachten in 1998 bleek 31,4 procent allochtoon.

Ook bleek dat allochtonen van ernstiger delicten werden verdacht dan autochtonen. Dat maakt het begrijpelijk dat het allochtone aandeel onder gedetineerden met 53 procent zoveel hoger is dan het allochtone aandeel onder verdachten. Door de grotere ernst van hun delicten belandt een veel groter deel van de allochtone dan van de autochtone verdachten in het gevang.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden