Wat moeten we zien inBarneveld

Merel Jansen tekent met haar naaimachine

Beeld Merel Jansen

Elke week kiest Trouw uit een museum de blikvanger die we niet mogen missen. Vandaag: ‘schilderen’ met garen.

‘Geef maar iets nuttigs’, zei Merel Jansen toen haar ouders vroegen wat ze voor haar 22ste verjaardag wilde. Dat was in 2012, een half jaar voor haar eindexamen aan de kunstacademie. Het werd een naaimachine, want die komt altijd van pas. Inderdaad, maar jurkjes heeft ze er niet mee gemaakt. Toen ze zich realiseerde dat uit een naaimachine ook lijnen komen, net als uit een tekenpotlood, bedacht ze dat je die ook op schildersdoek kunt trekken. Ze ging ermee experimenteren en maakte als eindexamenwerk een reeks portretten, die ze schilderde op doeken en oude lakens om er vervolgens overheen te ‘tekenen’ met de naaimachine. Zoveel bekijks trokken ze dat bijna al haar schilderijen werden aangekocht, onder meer door de Akzo Nobel Art Foundation. 

Nu hangen haar textiele portretten in Museum Nairac in Barneveld. Je ziet eraan af hoe ze heeft gespeeld met de draden, die rijkelijk over het doek kronkelen. Door ze in de nog natte verf aan te brengen, zijn bijzondere kleuraccenten ontstaan. Ook accentueerde ze met garen karakteristieke trekken van de geportretteerden: onder meer historische figuren die haar intrigeren zoals koningin Wilhelmina en de zwarte Amerikaanse burgerrechtenactiviste Rosa Parks.     

Drang om zich te vernieuwen

Na haar bliksemstart was het verleidelijk om te blijven werken met de naaimachine. “Maar dan kan het ook een trucje worden.” Ze volgde nog wel een opleiding Textile Design in Gent, maar de drang om zich te vernieuwen en verder te ontwikkelen, bleek toch sterker. Haar nieuwe passie is nu schilderen met olieverf.     

Vorig jaar werd ze genomineerd voor de Nederlandse portretprijs. Ook is ze samen met elf andere jonge kunstenaars overal uit de wereld uitgekozen om als Rembrandt-ambassadeur een werk te maken dat later dit jaar zal worden geëxposeerd in het Rijksmuseum. En dan krijgt ze nog een tentoonstelling in de Amsterdamse galerie GoMulan. De komende weken zal ze regelmatig in Museum Nairac zijn om bezoekers rond te leiden op haar eerste solotentoonstelling. “Van mijn oude werk”, voegt ze er lachend aan toe. Ze vond het spannend om haar eigen schilderijen terug te zien. “Ik vroeg me af of ik ze na al die jaren nog wel goed zou vinden.” Het viel haar alles mee. “Al voelde het wel een beetje of ik naar het werk van iemand anders zat te kijken, nu ik de naaimachine laat staan en met olieverf bezig ben.”

Portretten van Merel Jansen, t/m 14 maart in Museum Nairac, Barneveld. Op 8 en 15 febr. en 7 en 14 maart geeft ze een rondleiding, aanmelden via info@nairac.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden