'Merck verzweeg hartaanvallen bij klinisch onderzoek Vioxx'

(Novum/AP) - De Amerikaanse medicijnfabrikant Merck heeft negatieve resultaten tijdens het klinisch onderzoek van het omstreden medicijn Vioxx verzwegen. Dat stelt het gezaghebbende New England of Journal of Medicine (NEJM).

In een studie die in 2000 werd gepubliceerd in het NEJM verzweeg Merck onder meer dat verscheidene proefpersonen die Vioxx hadden genomen, een hartaanval hadden gekregen. De hoofdredacteur van het NEJM, Jeffrey Drazen, en twee andere medici schrijven in een donderdag gepubliceerd artikel dat Merck-onderzoekers de studie gemanipuleerd hebben en bewust misleidende informatie publiceerden.

Vioxx werd in 2001 op de markt gebracht en onder meer voorgeschreven als pijnstiller en reumamedicijn. Het middel bleek enkele jaren nadat het op de markt was gebracht enkele niet goed onderzochte bijwerkingen te hebben, zoals hartritmestoornissen. Ook verhoogde het middel volgens onderzoekers bij langdurig gebruik de kans op een hartaanval. In september 2004 is het van de markt gehaald.

In de VS zijn meer dan 6.500 zaken aanhangig gemaakt tegen Merck om Vioxx, maar ook in Europa, Canada, Israël en verscheidene andere landen zijn honderden claims ingediend. In augustus werd Merck in de eerste Vioxx-zaak in de VS tot het betalen van een schadevergoeding van 253 miljoen dollar veroordeeld aan de weduwe van een man die in 2001 overleed na gebruik van de toen populaire pijnstiller. In een tweede zaak oordeelde een jury dat Merck geen fouten heeft gemaakt bij het voorlichten van gebruikers over de gevaren van Vioxx. De advocaten van Merck hebben er voor gekozen alle zaken individueel voor de rechter te laten komen, en niet te kiezen voor een zogenoemd class action suit, waarbij de claims gebundeld worden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden