Mercedes maakt klapper in China
Verdubbeling van nettowinst voor moederbedrijf Daimler
Zijn rivalen Audi en BMW, marktleiders voor luxewagens, komen volgende week met hun kwartaalcijfers, en in elk geval tot die tijd heeft autoconcern Daimler wat om mee te pronken. Want kom daar maar eens om: een verdubbeling van de nettowinst naar ruim 2 miljard euro, ten opzichte van de eerste drie maanden van vorig jaar.
De Duitse fabrikant, die ook vrachtwagens en bestelwagens bouwt, dankt zijn succes voornamelijk aan de sterke vraag naar zijn duurdere automodellen van dochter Mercedes-Benz. In dat luxesegment was de afgelopen drie maanden meer vraag naar Mercedessen dan naar de duurdere wagens van de concurrentie. Vooral in China, 's werelds grootste automarkt, laat Mercedes tegenstrevers Audi, van de Volkswagen Groep, en BMW de achterlichten zien. Dat is precies zoals Daimler-topman Dieter Zetsche het graag ziet. Hij wil dat zijn multinationals die twee concerns binnen tien jaar voorbijstreeft in het luxesegment.
Daimler verkocht in januari, februari en maart dit jaar ruim 641.000 voertuigen, een toename van 13 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzet van Daimler steeg daardoor met 16 procent naar 34,2 miljard euro.
Het concern mag daarvoor met name Mercedes bedanken. Dat Duitse automerk, met ook Smart onder zijn hoede, bracht de eerste drie maanden van dit jaar bijna 460.000 auto's aan de man. Vooral in de VS, Japan, Zuid-Korea, maar ook in West-Europa groeide Mercedes met zo'n twintig procent. Nog niet eerder verkocht dat merk in drie maanden tijd zoveel auto's.
Nou mogen autofabrikanten doorgaans graag pochen over dit soort verkooprecords. "Maar dit is ook wel heel goed", zegt Carlo Brantsen, hoofdredacteur van autoblad Carros. "Mercedes heeft een enorm breed gamma aan auto's en ook veel jonge, op de markt toegespitste modellen. Een aantal daarvan is enorm groot, waardoor Europeanen niet altijd weten wat zij ermee aan moeten. In Californië of China zijn ze juist een groot succes. Mercedes heeft dat vorig jaar heel goed ingeschat."
Dat automerk maakte volgens Brantsen als een van de eerste concerns werk van het ontginnen van China. De verkoop van Mercedessen in dat Aziatische land steeg de afgelopen drie maanden met bijna een kwart. Voor het eerst verkocht Mercedes dit kwartaal minder auto's - weliswaar enkele tientallen - in de VS dan in China, de belangrijkste automarkt ter wereld. Daar zijn Audi en BMW weliswaar aanzienlijk groter, maar zij groeien niet met dubbele cijfers.
Daimler bouwt zijn netwerk in China sinds deze maand uit door elke week een nieuwe dealer te openen. Zo moeten er aan het einde van het jaar 500 autohandelaars zijn die in China Mercedes verkopen. "Chinezen zijn enorm statusbelust", zegt Brantsen. "Mercedes-Benz is een ijzersterk sterk merk en ouder dan jonkies als Audi en BMW. In China is rijden in een Mercedes een droom."
Mogelijk blijft het bij dromen. De groei van 's werelds grootste automarkt remt af, nu China's economie er niet meer zo hard op vooruit gaat als verwacht. Extra lange modellen, waaronder die van Mercedes en ook Volvo, met extra beenruimte voor passagiers op de achterbank, zijn nu nog erg populair. Vooral bij Chinezen die zich door een chauffeur laten rondrijden. De verwachting van analisten is dat de vraag verschuift naar de meer compacte luxewagens. Daimler zelf houdt het voor dit jaar op een 'aanzienlijke' groei van de Chinese automarkt.
undefined