Meppel blij met militairen en de aandacht van de koningin

MEPPEL - “Zo, dat is ook geen grapje”, zegt koningin Beatrix als ze het tuinpad van Henk en Alie van Dongelen oploopt.

Het water van het Meppelerdiep staat binnen en buiten de woning nog zeker 20 centimeter hoog en dat maakt indruk op de koningin. De bewoners en honderden nieuwsgierige Meppelaren zijn op hun beurt verrukt dat de vorstin, net als iedereen, door het water is komen waden. Op stevige groene laarzen, maar verder keurig gekleed en gekapt is ze door het water over het Westeinde gelopen. De Rijksvoorlichtingsdienst en politie hebben niet op zo'n grote belangstelling van pers en publiek gerekend.

Even dreigt het mis te gaan als fotografen en cameralieden elkaar in het tuintje van Westeinde 20 verdringen om de koningin zo goed mogelijk in beeld te krijgen. Beatrix grijpt persoonlijk in. “Wilt u weggaan. U bent zo onhebbelijk”, bijt ze enkele persfotografen toe. Het helpt.

De koningin, minister Peper van binnenlandse zaken, commissaris van de koningin Ter Beek en burgemeester Bijl krijgen ruimte om met het gedupeerde gezin te praten en hun woning te bekijken. Terug naar de bus krijgt de koningin een drogere route aangewezen over de zandzakken langs de huizen.

De zandzakken worden inmiddels gevuld door militairen van de Nationale reserve, kan burgemeester Cees Bijl 's middags tevreden meedelen. Defensie heeft prompt gereageerd op zijn verzoek om militaire bijstand, dus van Bijl geen kwaad woord meer. De militairen zijn hard nodig om de gemeentewerkers en vrijwilligers af te lossen, die soms al een paar etmalen achtereen in touw zijn. Zandzakken blijven nodig om zwakke plekken in de dijken langs de kanalen te verstevigen. Als het dit weekeinde gaat regenen, stijgt de waterstand en kunnen opnieuw woningen onder water komen staan. Vanuit grote delen van Drenthe (in totaal 90 000 hectare) komt het water door Meppel. Zo lang het gemaal Zedemuden in Zwartsluis volop blijft draaien, valt het met de waterstand waarschijnlijk mee. Rijkswaterstaat heeft extra pompen aangevoerd om nog meer water te kunnen afpompen.

Aan het Westeinde is het kwaad al geschied. Mevrouw Kikkert heeft haar huis met behulp van drie pompen net zo'n beetje droog. “Het heeft hier 15 centimeter hoog gestaan. Je ziet het water omhoog komen, maar kunt er helemaal niks aan doen.” Hoewel ze nu een even simpele als doeltreffende 'superoplossing' heeft als het water nog hoger komt: een plaat hechthout voor de deur, afkitten en zandzakken ervoor. De schade, al gauw duizenden guldens aan bedorven vloerbedekking en lambrizering, wordt niet door de verzekeringsmaatschappijen vergoed. “Boeren en tuinders krijgen wel een vergoeding en waarom wij niet? Wij moeten een lening afsluiten als we het zelf moeten betalen.”

Burgemeester Bijl heeft de kwestie bij minister Peper aangekaart.Hij vindt dat gedupeerde burgers een uitkering uit het Rampenfonds moeten krijgen. “Ik kan me niet voorstellen dat nu de regering kennis heeft genomen van de ernst van de situatie, het kabinet in gebreke blijft. Want dat zou het zijn als geen regeling wordt getroffen.”

De gemeente verleent noodhulp en maakt daar al de nodige kosten voor. “Daarmee laten we ons van onze goede kant zien. Andere overheden kunnen niet achterblijven”, vindt Bijl.

De gemeente houdt zeker tot maandagmiddag de rampenorganisatie in stand. “Maar er is geen extra grote dreiging. Mensen kunnen er gerust op zijn dat we onze inzet zullen plegen”, aldus Bijl. In de straten bij het Meppelerdiep komen bewoners terug met een flinke voorraad levensmiddelen en nog een paar nieuwe laarzen. “Als ik de weersvoorspelling hoor over regen en wind, dan loopt het hier weer onder water”, zegt een bewoonster van de Havenstraat. Dat de stand 20 centimeter lager is dan tijdens de voorlaatste overstroming in december 1960, is een schrale troost. Verschillende bewoners van het Westeinde zijn op vakantie. “Mijn ouders zitten in Benidorm. a, dat is straks vervelend thuiskomen”, beaamt de zoon. Hij heeft met andere familieleden de elektrische apparaten naar boven gebracht en de meubels op klossen gezet. “Meer kun je niet doen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden