Menzo's missie: minder pingpongvoetbal

zuid-afrika | Interview | Stanley Menzo is sinds kort trainer van Ajax Cape Town. De Nederlandse coach moet de club uit het slop trekken.

NIELS POSTHUMUS

Stanley Menzo (53) is kort maar krachtig in zijn antwoord op de vraag van een journalist of hij Ajax Cape Town uit het sportieve moeras kan trekken waarin de club dit seizoen is weggezakt. "Ja", zegt hij tijdens de persconferentie voor zijn eerste thuiswedstrijd in Kaapstad. Daarna laat hij een lange stilte vallen. Tot zijn brede grijns verschijnt. "Uhm ja, wat wil je dat ik er verder nog over zeg?"

Het handjevol verzamelde Zuid-Afrikaanse sportjournalisten moet er duidelijk aan wennen: Menzo laat zich niet snel opnaaien. Natuurlijk heeft hij er eventjes over nagedacht toen de club hem vroeg hoofdtrainer te worden: zeven wedstrijden in de competitie en maar twee punten, troosteloos onderaan. "Ik snap dat ik snel wedstrijden moet winnen om niet onder druk te komen staan."

Misschien is het deze - voor de voetbalwereld afwijkende - ontspannenheid die maakt dat Menzo in Nederland nooit echt op waarde lijkt te zijn geschat. Hij leidde Volendam naar het kampioenschap in de eerste divisie (maar had zijn vertrek daarna al aangekondigd), werd tweede in dezelfde competitie met Cambuur, speelde bovendien leuk en aanvallend voetbal. "Maar een aanbieding van een Nederlandse eredivisieclub heb ik nooit gekregen", vertelt de voormalige keeper van Ajax en zesvoudig international na afloop van de persconferentie, een half uurtje nadat hij zijn trainersoutfit heeft ingewisseld voor een smetteloos wit overhemd, hippe spijkerbroek en blinkende sneakers.

"Natuurlijk heb ik me wel eens druk gemaakt en me afgevraagd waarom ik nooit een kans in de eredivisie heb gekregen. Maar het is gissen. Daarmee kom je niet verder. Anderhalf jaar na mijn periode in België (als coach bij Lierse SK, red.) vroeg Ajax me hoofd opleiding te worden bij haar club in Kaapstad. Dat leek me wel wat: fascinerend land, en daar dan jonge spelers helpen zich beter te ontwikkelen. Bovendien ben ik natuurlijk Ajacied. Al snel werd de hoofdcoach ontslagen, en vroegen ze mij het over te nemen."

Hij heeft het naar zijn zin in Zuid-Afrika. "Soms doet het me wat denken aan Suriname", zegt hij. "De Nederlandse invloeden, de enorme verschillen in rijkdom, de spanningen tussen bevolkingsgroepen, maar toch ook het uiteindelijke samengaan daarvan. Alleen is alles hier honderd keer uitvergroot."

Het maakt dat hij niet bij de club is binnengekomen om de boel rigoureus te veranderen en puur in de mal van de Nederlandse voetbalfilosofie te persen. "Je kunt hier niet direct dezelfde discipline van spelers verwachten", legt hij uit. "Dat snapte ik toen ik de townships zag. Voetballers groeien niet op zoals in Nederland, met structuur op school en bij hun club. Hier draait het om overleven."

Dat maakt de talenten die Menzo tegenkomt in Kaapstad 'ruw en ongepolijst'. Vooral op tactisch, organisatorisch en mentaal vlak loopt Zuid-Afrika achter. Het zorgt voor een laag doelpuntengemiddelde. In de doorsnee Zuid-Afrikaanse wedstrijd wordt nog geen twee keer gescoord. "Zuid-Afrikaanse voetballers willen alles in de hoogste versnelling doen. Juist daardoor creëren ze weinig kansen. Alles moet direct naar voren: pingpongvoetbal. Ze verspelen te veel energie."

Deze details hoopt hij bij te schaven. "Het spel moet minder op toeval en individuele acties berusten." Of het helpt dat zijn huidskleur donker is, en hij dus niet snel wordt gezien als de zoveelste stereotype witte man die binnenkomt en vertelt wat er mis is met het Afrikaanse voetbal, weet hij niet. "Ik weet alleen dat ik aan kennisoverdracht doe. En ik vind dat geen vies woord."

Het geeft Menzo in Zuid-Afrika dan ook een extra goed gevoel spelers vooruitgang te zien boeken. Vanwege hun vaak moeizame afkomst. "Ik heb een zoontje van zeven", zegt hij. "Als die ergens over zeurt, zeg ik hier: ga eens letterlijk om de hoek kijken hoe mensen het daar hebben." Breeduit lachend: "Niet dat het hem dan opeens duidelijk wordt hoor, maar toch."

Hij peinst even. "Natuurlijk lijkt het me leuk ooit een Nederlandse topclub te trainen. Maar misschien is dit wel leuker: ander land, andere cultuur, ander klimaat - korte broek aan en petje op, anders verbrand ook ik. Vergelijk dat met de regen op een veld in Nederland. Alles is hier een nieuwe ervaring. Nederland ken ik ondertussen wel. Ik doe hier super veel levenservaring op, terwijl ik ondertussen lekker aan het werk ben."

Een dag later verliest Menzo zijn eerste thuiswedstrijd - met 2-1, in de 94ste minuut. Maar vier dagen later viert hij zijn eerste overwinning.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden