zorgverzekering

Menzis kondigt forse premiestijging aan

Beeld ANP

De premies van zorgverzekeraar Menzis voor een basisverzekering stijgen in 2017 fors. Maandelijks zijn klanten komend jaar 119 euro kwijt, tegen 107 euro dit jaar, een verschil van 11 procent. Menzis kwam vandaag met de nieuwe tarieven naar buiten.

'De hogere premie heeft rechtstreeks te maken met de toename van de zorgkosten in Nederland', aldus de verzekeraar. 'De zorgkosten nemen toe, doordat mensen gemiddeld langer leven en meer zorg nodig hebben, doordat er betere - maar ook steeds duurdere - geneesmiddelen en behandelmethodes beschikbaar komen en door de uitbreiding van het basispakket.'

Menzis verwacht dat de zorgkosten in Nederland de komende jaren blijven stijgen. Ook andere zorgverzekeraars hebben hun premies voor het jaar 2017 fors verhoogd. Bij DSW, dat eind september traditioneel als eerste met de nieuwe premie naar buiten kwam, en CZ is de premiestijging voor volgend jaar circa 8 procent.

Reserves
Bij CZ gaat de premie van de basiszorgverzekering volgend jaar met 7,90 euro omhoog tot 112,85 euro per maand. Dat is volgen de zorgverzekeraar nog altijd ver onder de kostprijs, die naar verwachting van CZ het komende jaar per verzekerde maandelijks gemiddeld op 125,20 euro ligt. Het tekort van 12,35 euro zegt CZ aan te vullen uit de reserves. "Meer van onze overreserve inzetten voor 2017 zou heel onverstandig zijn. Dan moet onze premie het jaar erop, in 2018, met meer dan 20 procent omhoog'', zei bestuursvoorzitter van CZ, Wim van der Meeren.

Gisteren meldde een aantal kleinere zorgverzekeraars als InTwente, Zorg en Zekerheid, De Friesland, De Amersfoortse en Kiemer, dat hun premies ook tussen de 5 en 10 procent zullen stijgen. De verzekeraars wijzen erop dat het basispakket groter is, dat er duurdere geneesmiddelen worden gebruikt, en dat zij de premiestijging niet uit eigen middelen kunnen opvangen.

Onverwacht hoog
De premiestijgingen zijn veel groter dan waar minister Edith Schippers van volksgezondheid van uitging. Op Prinsjesdag raamde de regering nog dat de stijging op ongeveer 3,50 euro zou uitkomen, maar zorgverzekeraars hadden toen al twijfels over die inschatting.

Minister Schippers wil pas reageren op de premieverhogingen als alle zorgverzekeraars hun premies voor 2017 hebben bekendgemaakt. Dat is naar verwachting begin volgende maand.

In Nederland is een basiszorgverzekering verplicht. Tot het eind van het jaar kan iedereen zijn huidige zorgverzekering opzeggen en overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden