Mentsjov faalt op flanken Galibier

Het luxeprobleem van de Rabobankploeg loste zich in de koninginnerit door de Alpen vanzelf op. Denis Mentsjov behoorde met Aleksandre Vinokoerov tot de grootste verliezers.

Na een rustdagje filosoferen over het tweesporenbeleid van Rabobank fungeerde de hoogste berg van de Tour als scherprechter. Michael Rasmussen laat de Alpen vandaag achter zich in de gele leiderstrui. De eigenlijke kopman Denis Mentsjov zal zich voortaan voor hem moeten opofferen. De Rus viel in Briançon weg uit de kring kandidaten voor de eindzege in Parijs. Ook door de naam van de lijdende Kazak Aleksandre Vinokoerov ging een streep.

Nog belangrijker dan de tijdsverschillen op de streep was het beeld dat bleef hangen van de schermutselingen op de flanken van de Galibier. De Spanjaarden Alberto Contador en Alejandro Valverde en de Australiër Cadel Evans zetten hun kandidatuur voor de eindzege kracht bij. Van de favorieten waren ze bergop het sterkste. Rasmussen, de overgebleven hoop van de Rabobank, kon springveer Contador en bijter Evans niet volgen toen zij demarreerden. In vooral Valverde vond hij in de afdaling een bondgenoot. De schade bleef daardoor beperkt tot luttele seconden.

Mentsjov beleefde op de Galibier feitelijk zijn ondergang en verloor in de lange afdaling naar de finish nog meer terrein. Hij staat nu achttiende in het klassement, op 7.10 minuten van Rasmussen. „Het is natuurlijk aan de teamleiding, maar de situatie lijkt me nu wel duidelijk”, zei Rasmussen. Michael Boogerd dacht dat ook. „Het is niet prettig dat Denis zoveel tijd verliest. Nu hebben we nog maar één kopman. Denis zal in de bergen de laatste man worden om Michael te helpen.” Ploegleider Erik Dekker: „We kunnen nu niet blijven roepen dat ze gelijkwaardig zijn.”

Ook bij Astana vertrok zich een definitieve wisseling van de wacht. Vinokoerov, de man om wie het bij de met Kazaks geld gesteunde ploeg helemaal draait, had opnieuw veel pijn aan de wonden die hij vorige week opliep aan beide knieën. Onderweg kreeg hij van Tourarts Porte ontstekingsremmers met corticosteroïden. Helpen deed het niet direct. Toen de vlam in de pan sloeg, op de Galibier, kraakte Vinokoerov definitief. De topfavoriet lijkt nu kansloos. Dat geldt nog niet voor de Franse hoop Christophe Moreau, al toonde hij gisteren vooral zijn zwakheden.

Opvallend was dat Andreas Klöden niet meer op Vinokoerov wachtte. Een verstandige keuze van de ploegleiding van Astana. De Duitser beperkte zich in de Alpen tot volgen, liep gisteren opnieuw geen tijdverlies op en kan vertrouwen op zijn kwaliteiten als tijdrijder. De enige man van de huidige kanshebbers die al twee keer op het Tourpodium stond (tweede in 2004, derde in 2006) lijkt bovendien geen enkele last te hebben van een haarscheurtje in het staartbeen. Dat zou hij vorige week bij een val hebben opgelopen. Inmiddels wordt aan die lezing openlijk getwijfeld.

Op Rasmussen kan hij zaterdag in de tijdrit in Albi al vijf minuten pakken. „Maar dan is de achterstand nog steeds maar een minuut”, zei Erik Dekker over de Deen. Dat zou nog perspectieven bieden in de Pyreneeën. Tot zaterdag kunnen de ploegmaten van Valverde, Evans, Contador en Klöden toezien hoe Rabobank het vuile werk zal moeten opknappen. Gisteren controleerde de oranje formatie tot op de Galibier de koers. Aan de vroege vluchtgroep werd nooit meer dan vier minuten toegestaan. „Een fout van Rabobank”, vond ploegleider Johan Bruyneel van Discovery. „Rabobank wilde de groep niet te ver vooruit laten rijden, omdat Astarloza maar vijf minuten achter Rasmussen stond in het klassement. Maar daardoor hebben ze te hard gereden. In de finale hadden ze te weinig mensen over.”

Vanaf de Col du Télégraphe had Rasmussen alleen nog Boogerd en Thomas Dekker over. Het Nederlandse duo viel weg uit de eerste groep, toen Valverde zeven kilometer onder de top van de Galibier een spetterend vuurwerk ontstak. Het zei iets over de onderlinge krachtsverhoudingen, maar lang niet alles. „Evans ontpopt zich steeds meer als de grote favoriet”, vond Bruyneel. „Ik zie Klöden als de grootste bedreiging”, zei Erik Dekker. Maar geen mens durft er zijn geld op te zetten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden