Mentor of moordenaar?

Patricia Snel situeert spannende thriller onder violisten

Je zou het 'het Eliza Doolittle-syndroom' kunnen noemen. Een jonge talentvolle vrouw laat zich door een oudere leraar of trainer onder de hoede nemen. Ze klampt zich aan hem vast. Zelf is de man nooit doorgedrongen tot het hoofdpodium en nu ontleent hij status en invloed aan de jonge vrouw met wie hij ook een relatie krijgt. Amber Kaufmann, hoofdpersoon uit 'De violiste', is zo'n jonge vrouw. Haar leraar en latere man Kurt neemt zoveel van haar dagelijkse zorgen op zich, dat ze zich geheel kan wijden aan haar concerten. Dat zorgt er wel voor dat Amber wat wereldvreemd wordt, met haar leven in concertzalen en dure hotels.

Terwijl Patricia Snel de lezer laat kennismaken met het succesvolle glamourpaar, doemen elders problemen op. In Londen vindt een zwerver het lijk van een jong meisje. Lena Miller, dochter van een bekend Brits politicus, werd al een paar jaar vermist. Voor de inspecteur die het onderzoek oorspronkelijk leidde, is dit aanleiding opnieuw in actie te komen. Snel laat de twee verhaallijnen knap bij elkaar komen. Bij terugkomst van een concertreeks door Azië wordt Kurt aangehouden. Zijn DNA is gevonden op het lijk van Lena. De arrestatie blijkt funest voor de carrière van Amber. De opnamen voor de nieuwe cd worden afgezegd, de glossy Amber gaat niet door en naar optredens kan ze voorlopig ook fluiten.

Amber legt haar Stradivarius neer en vertrekt naar Londen om inspecteur O'Connor te ontmoeten. Vanaf dat moment wordt de lezer steeds kundig op het verkeerde been gezet.

Snel speelt vrolijk met genres. Ambers man zit nog nauwelijks achter de tralies of er ontstaat een broeierige relatie met chauffeur Tommy: 'heel voorzichtig omarmde zijn mond de hare'. Is dit een thriller of chicklit? Maar eenmaal in Engeland krijgt het verhaal flink vaart. Er blijken meer mensen dan Kurt met de verdwijning van Lena Miller te maken te hebben. En wie stuurde haar dagboek naar Kurt?

De liefde voor klassieke muziek loopt als een rode draad door het boek. Niet alleen schoonheid en talent maar ook een bittere kant van die wereld. De commercie, het afgewezen worden bij audities, het eindeloos oefenen op steeds weer hetzelfde stuk. Het is geen onaangename achtergrond waartegen deze spannende thriller zich afspeelt.

Patricia Snel: De violiste House of Books; 288 blz. euro 19,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden