Mensensmokkel vaak via Eindhoven

Veel vluchten vanuit Oost-Europa

Eindhoven Airport vormt een belangrijk knooppunt voor mensensmokkel. Dat zegt de Koninklijke Marechaussee. In de regio Brabant-Zuid ontdekten marechaussees vorig jaar 23 gevallen van mensensmokkel (waaraan mensen vrijwillig meewerken) en 14 van mensenhandel (waarbij slachtoffers worden uitgebuit). Volgens de militaire politie, die de vliegvelden bewaakt, is dat slechts het topje van de ijsberg.

Vanwege de vele goedkope vluchten vanuit Oost-Europa is Eindhoven populair bij criminelen uit het voormalige Oostblok, verklaart marechaussee-woordvoerder Dennis Muller. Bovendien ligt de stad dicht bij de grens, zodat het makkelijk is mensen door te sluizen naar België, Duitsland of Frankrijk. Veel van de mensenhandel-slachtoffers komen in de prostitutie terecht. Een maand geleden was er een grote politieactie bij bordelen in Eindhoven.

"Eindhoven Airport is volop in ontwikkeling. Het is daaraan inherent dat mensenhandel dan ook groeit", zegt woordvoerder Muller. In 2011 kwam de brigade Brabant-Zuid nog ongeveer dertig gevallen van mensenhandel en -smokkel tegen, vorig jaar een bijna veertig. Die komen niet volledig voor rekening van het vliegveld: ook zaken die de mobiele controleteams in de grensregio op het spoor komen, zijn meegeteld. Ter vergelijking: op Schiphol speelden vorig jaar ruim vijftig zaken van mensensmokkel of handel.

Op andere kleine luchthavens, zoals Eelde en Maastricht, komt de marechaussee nauwelijks mensenhandel tegen. Bestrijden van mensenhandel is een van de prioriteiten van de marechaussee, die daarvoor samenwerkt met expertisecentra in Nederland en het buitenland.

Het Coördinatiecentrum Mensenhandel Comensha kreeg vorig jaar 1700 meldingen van mensenhandel, 40 procent meer dan in 2011. Veel van de extra meldingen kwamen van de marechaussee, die mensenhandelzaken volgens Comensha beter is gaan melden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden