Mensenrechtenprijs voor activiste Nadia Murad

Nadia Murad, vandaag in Straatsburg. Beeld EPA
Nadia Murad, vandaag in Straatsburg.Beeld EPA

De Iraakse activiste Nadia Murad heeft vandaag in Straatsburg de Vaclav Havelprijs in ontvangst genomen, de prijs voor iemand die zich inzet voor mensenrechten. Murad wordt geprezen voor haar inzet voor yezidi-vrouwen en -meisjes die worden ontvoerd door terreurorganisatie IS.

Redactie

Murad (23) werd zelf in 2014 ontvoerd door strijders van IS. Ze werd drie maanden misbruikt voordat ze naar Duitsland wist te vluchten. Sindsdien zet ze zich in voor de vrouwen die als seksslaaf worden of zijn misbruikt door IS.

De door de Raad van Europa ingestelde prijs is vernoemd naar de Tsjechische toneelschrijver en strijder voor de mensenrechten en later president Vaclav Havel (1936-2011). De prijs werd voor de vierde keer uitgereikt. De eerdere winnaars kwamen uit Wit-Rusland, Azerbeidzjan en Rusland.

Volgens Murad moet er nog veel gebeuren wil de positie van jezidi-vrouwen de komende jaren verbeteren. Dat vindt ook Amnesty International, dat vanochtend met een rapport kwam waaruit blijkt dat 'de hulp aan jezidi-vrouwen tekort schiet'. Volgens Amnesty International hebben de misbruikte vrouwen medische behandelingen, psychische ondersteuning en financiële hulp nodig.

Duizenden jezidi-vrouwen werden twee jaar geleden door IS gevangen genomen toen de terreurgroep de Iraakse stad Sinjar in handen kreeg. weg na de val van de Iraakse plaats Sinjar in 2014. Een deel van de vrouwen werd bevrijd, maar die zijn er vaak slecht aan toe. Onderzoekers van Amnesty spraken een vrouw die verklaarde dat haar dertienjarige dochter zichzelf in brand stak na haar vrijlating.

Postieve aspecten
Toch zijn er ook positieve effecten van het gevangenschap van de vrouwen, stelde psychiater Bayan Rasul in maart vast in Trouw. Hij behandelde veel vrouwen. "In de slavernij van IS werden ze op zichzelf teruggeworpen. Ze beseften dat ze zichzelf moesten zien te redden. Toen ze andere yezidi-vrouwen ontmoetten, bedachten ze samen ontsnappingsstrategieën. Ze wisten de hand te leggen op telefoons of legden via internet contact voor hulp."

Rasul sprak van een Nadia-effect. "Op den duur heeft het gevolgen voor de hele gemeenschap. Als je tegen andere yezidi-meisjes zegt dat ze naar Amerika moeten om het verhaal te vertellen, dan gaan ze onmiddellijk. Vroeger absoluut niet."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden