Mensenrechtenorganisaties: Europa schendt rechten asielzoekers

Afrikaanse vluchtelingen komen aan op het Italiaanse eiland Lampedusa. ©AP Beeld
Afrikaanse vluchtelingen komen aan op het Italiaanse eiland Lampedusa. ©AP

De Europese Unie schendt het fundamentele recht om asiel te zoeken, vindt de Europese vluchtelingenorganisatie ECRE, die namens 69 clubs uit de Europese lidstaten klaagt over 'Fort Europa'. Steeds hogere muren opwerpen, is niet de oplossing, stelt ECRE. Zo ontneemt Europa asielzoekers de kans op een eerlijke procedure. Daarnaast wordt niet onderzocht welke gevaren de vluchtelingen terug in eigen land lopen.

De striktere grensbewaking heeft de reis bemoeilijkt, maar niet alle reizigers afgeschrokken. Al jarenlang trekken tussen de dertig- en veertigduizend Afrikaanse vluchtelingen per boot richting Europa, circa 15 procent van het totaal aantal asielzoekers dat zich jaarlijks in de EU meldt.

Eerst was de route naar de Canarische Eilanden populair, daarna werd de route verlegd naar Italië en Griekenland. Het is gevaarlijker geworden, de reis soms langer, smokkelaars vragen meer geld, kleine bootjes vertrekken overvol, stelt Thomas Hammarberg, commissaris voor de mensenrechten van de Raad van Europa.

In de aanloop naar Wereldvluchtelingendag wees hij nogmaals op de grote risico's voor Afrikanen die de oversteek wagen. Minstens 1400 mensen verdronken al dit jaar. "Europese regeringen hebben een grotere verantwoordelijkheid dan ze tot dusver tonen. Hun zwijgen en passiviteit is moeilijk te accepteren. Als migranten tegenhouden belangrijker is geworden dan levens redden, gaat er iets hopeloos mis."

De migrantencommissie van de Conferentie van Europese Kerken (CCME) heeft zondag 26 juni uitgeroepen tot de eerste jaarlijkse gebedsdag voor de onderweg naar Europa overleden migranten. "We gedenken de naamloze doden die verdrinken, of sterven in de woestijn."

De vice-voorzitter van de CCME , de Italiaanse Franca di Lecce, was eerder deze maand te gast bij de conferentie 'Walled Europe', georganiseerd door Kerk in Actie en Justitia et Pax. Di Lecce is nauw betrokken bij de opvang van vluchtelingen op het eilandje Lampedusa, de eerste stop tussen Noord-Afrika en Europa. Sinds de start van de Arabische lente herbergt het eiland weer meer vluchtelingen dan Italianen (6000).

"Vele vluchtelingen zijn er na de boottocht erg aan toe, maar er is geen ziekenhuis op Lampedusa. De gezondheidszorg is ontoereikend. Er zijn spanningen, hongerstakingen, er waren de afgelopen weken 28 zelfmoordpogingen van mensen die bang waren teruggestuurd te worden. De situatie is inhumaan", aldus Di Lecce, die spreekt van een obsessieve bewaking van de Europese grenzen. "Europa voert een immigratieoorlog tegen Afrikaanse vluchtelingen."

Dat was precies wat ook de Duitse journalist/activist Elias Bierdel op de conferentie beweerde. "We zetten satellieten, helikopters, marineschepen en speedboten in tegenover hun rubberbootjes. Niet om ze te redden, maar om ze op te jagen."

Bierdel voer in 2004 mee op de Cap Anamur, het schip dat 37 drenkelingen aan boord nam en afzette op Sicilië. De Duitser werd daarvoor toen met de kapitein gearresteerd en pas na vijf jaar procederen vrijgesproken.

Hij vertelde over grote schepen die via de maritieme navigatie waarschuwingen binnenkrijgen met de coördinaten van zinkende bootjes: "Niet voor een reddingsoperatie, maar om er met een grote boog omheen te varen." En over de ZuidEuropese vissers die precies weten welke stukken zee ze moeten mijden: "Omdat ze daar het risico lopen op wrakken te stuiten, of lijken op te vissen."

"Ik ben geboren met uitzicht op de Muur, opgegroeid in de Koude Oorlog. We werden bang gemaakt voor het Oosten. Toen was het grote gevaar de Russische tank, nu de kansloze gelukszoeker", aldus Bierdel.

In een open brief dringen vier Nederlandse vluchtelingenorganisaties er bij minister Gerd Leers op aan dat Nederland zich hard moet blijven maken voor de bescherming van vluchtelingen. De organisaties spreken in de brief de hoop uit dat Nederland een voortrekkersrol behoudt in Europa. De ondertekenaars zijn UNHCR Nederland, de Internationale Organisatie voor Migratie in Nederland (IOM), de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF en VluchtelingenWerk Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden