Mensenrechtenhof: Frans boerkaverbod mag

Het Franse boerkaverbod is niet in strijd met de mensenrechten, oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg gisteren. Daarmee verwierpen de rechters de klacht van een Franse moslima uit 2013 die stelde dat het verbod haar vrijheid van godsdienst en meningsuiting schendt.

De 24-jarige aanklaagster, die anoniem wilde blijven, zegt dat zij de boerka draagt uit persoonlijke religieuze overwegingen en daartoe door niemand gedwongen wordt. Ook is ze bereid haar sluier af te doen als dit voor identificatie noodzakelijk is.

De Europese rechters daarentegen gaven de Franse overheid gelijk. Die stelt dat de gezichtssluier het samenleven van groeperingen ondermijnt en niet bevorderlijk is voor de interactie tussen personen. In een verklaring stelde het hof verder vast dat het verbod was gebaseerd op veiligheidsoverwegingen en niet op religieuze gronden.

In Frankrijk is het dragen van een boerka of nikab in publieke ruimtes sinds eind 2010 verboden. Overtreding wordt bestraft met een boete van 150 euro. In tegenstelling tot de hijab laten boerka en nikab alleen de ogen onbedekt, wat identificatie bemoeilijkt. Hoewel het verbod geldt voor alle soorten gezichtsbedekking, voelen sommige moslima's zich door de wet beperkt in hun vrijheid van meningsuiting en godsdienst.

De kwestie roept veel emoties op in Frankrijk. Vorig jaar zomer braken rellen uit in een voorstad van Parijs nadat een geheel gesluierde vrouw een boete moest betalen. Voorstanders van de wet voeren aan dat het verbod islamitische vrouwen juist beschermt tegen mannen die hen dwingen gesluierd over straat te gaan. Ook zou het de sociale integratie van moslima's bevorderen.

De uitspraak komt daags nadat het Franse hooggerechtshof een kinderdagverblijf in het gelijk had gesteld dat een kinderleidster ontsloeg die weigerde haar hoofddoek af te doen. Een lagere rechtbank had het ontslag eerder onwettig verklaard omdat het een inbreuk zou zijn op de godsdienstvrijheid van de vrouw.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden