Mensenrechtencollege: Politie discrimineert met hoofddoekverbod

Beeld ANP XTRA

De Nationale Politie discrimineert door een vrouw niet toe te staan haar hoofddoek te dragen tijdens haar werk. Volgens het College voor de Rechten van de Mens wordt de islamitische vrouw beperkt in haar godsdienstvrijheid.

De Rotterdamse politiemedewerkster, Sarah Izat, had de zaak aangespannen, omdat zij geen hoofddoek mag dragen in combinatie met een politie-uniform. Zij werkt op de afdeling intake & service, waar ze het servicenummer beantwoordt, en zogeheten 3D-aangiftes doet via een videoverbinding. Zij doet dit werk in burgerkleding, met hoofddoek. Haar directe collega’s doen hun werk wel in uniform.

'Uniforme gezagsuitstraling'

De politie vindt dat een medewerker een ‘neutrale, uniforme gezagsuitstraling moet hebben en iedere schijn van het tegendeel moet vermijden’. Die norm ligt vast in de ‘gedragscode lifestyle-neutraliteit’. Die houdt in dat politie-ambtenaren geen zichtbare of herkenbare tekens mogen dragen van (levens)overtuiging, religie en politieke overtuiging.

Het verbod is er volgens de Nationale Politie daarnaast voor de eigen veiligheid van de vrouw. Zwaarwegende belangen, schrijft het College in haar vonnis, maar bij het uitvoeren van haar functie zijn ze voor Izat niet noodzakelijk. Als zij telefonisch mensen te woord staat, dan zien haar gesprekspartners haar en haar kleding niet. Wel wanneer zij de 3D-aangiften opneemt. “Maar omdat zij zich daarbij in een andere ruimte dan de burger bevindt, is haar veiligheid niet in het geding.”

Alleen over deze zaak 

Tot teleurstelling van de aangeefster gaat de uitspraak van het College uitsluitend over haar zaak. Izat had graag een principiële uitspraak gehad, waarin ook ingegaan zou worden op vrouwen die meer in contact met burgers komen. Volgens het mensenrechtencollege moet er daarvoor opnieuw een kwestie worden voorgelegd.

De uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens, voorheen Commissie gelijke behandeling, is niet-bindend. De politie zegt in een reactie de uitspraak ‘grondig’ te zullen bestuderen, in samenspraak met het ministerie van justitie en veiligheid. “De politie wil een diverse organisatie zijn, van en voor iedereen. Neutraliteit blijft onverminderd belangrijk uitgangspunt bij de politie. Naar aanleiding van het oordeel zal de politie bekijken op welke wijze invulling wordt gegeven aan die neutraliteit.” De politie heeft tot 18 december de tijd om te reageren op het oordeel.

De Rotterdamse door de islam geïnspireerde partij Nida pleit in reactie op de uitspraak voor een landelijke proef met hoofddoeken bij de politie. Er zouden volgens de lokale partij nieuwe uniformen moeten worden ontworpen waar de hoofddoek een onderdeel van is. Rotterdam zou pilotgemeente moeten worden bij een proef.

Lees ook: verbod op hoofddoek mag niet 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden