Mensenrechtenclubs boos om uitzetting Afghaans gezin

Het hoofdkantoor van de Immigratie- en Naturalisatiedienst in Hoofddorp.Beeld ANP

Nog geen maand nadat staatssecretaris Mark Harbers van justitie de regels voor de groep aanpaste, is opnieuw een Afghaans gezin met een minderjarig kind uitgezet. Volgens mensenrechtenorganisaties is het gezin ‘in groot gevaar’ gebracht.

Voorheen weigerde de Immigratie- en Naturalisatiedienst asielverzoeken van Afghaanse gezinnen met minderjarige kinderen soms, omdat delen van Afghanistan relatief veilig zijn, bijvoorbeeld de hoofdstad Kabul. In juli schreef Harbers aan de Tweede Kamer dat hij aan deze praktijk een einde wilde maken. 

Toch is zaterdag opnieuw een gezin met een minderjarige uitgezet, naar Kabul. Voor zover valt na te gaan is dat voor het eerst sinds de beleidswijziging. Twaalf mensenrechtenclubs, waaronder Vluchtelingenwerk, Defence for Children en Amnesty International reageerden daarom met een brief waarin staat dat de beleidsaanpassing van Harbers ‘een papieren werkelijkheid’ is.

Niemand terug naar Afghanistan

Volgens een woordvoerder van het ministerie wordt niet afgeweken van de nieuwe beleidslijn. “Bij de beoordeling van een asielaanvraag wordt eerst gekeken of het gezin vervolging te vrezen heeft. Indien dit niet het geval is, zal geen verblijfsvergunning worden verleend en is terugkeer aan de orde.” En dat geldt voor het zaterdag uitgezette gezin, aldus de woordvoerder. 

De mensenrechtenorganisaties vinden dat geen enkele Afghaanse asielzoeker kan worden teruggestuurd. Zij verwijzen naar de recent verschenen Global Peace Index, waarin Afghanistan na Syrië als het meest gevaarlijke land ter wereld eindigde. Nederland telt volgens Vluchtelingenwerk ongeveer 3000 Afghanen zonder verblijfsvergunning.

Lees ook:

Pardonners goedkoper uit dankzij hiaat in regels IND

Pardonners die hoge leges voor een verblijfsvergunning vrezen, kunnen gebruik maken van een ontsnappingsroute. In dat geval hoeven ze geen 355 euro, maar 161 euro te betalen voor een verblijfsdocument.

IND wil dat sommige migranten opnieuw inburgeren

Migranten die al langere tijd in Nederland wonen, moeten van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) twee extra inburgeringstoetsen doen om een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd te krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden