Mensenrechtenactivisten of 'buitenlandse agenten'?

Israël legt kritische organiaties per wet aan banden

Wie in Israël de bezetting van de Palestijnse gebieden bekritiseert, wordt steeds meer gezien als een vijand van de staat. Termen als 'landverraders' en 'buitenlandse agenten' duiken met grote regelmaat op voor linkse activisten. De pijlen richten zich nu ook op mensenrechtenorganisaties die buitenlandse financiering krijgen, onder meer van de Nederlandse regering.

Deze week besprak de Knesset een wet die mensenrechtenorganisaties verplicht bekend te maken hoeveel geld ze uit het buitenland krijgen. Dat wil zeggen: van buitenlandse regeringen, niet van privédonoren. Dat onderscheid is precies waarom linkse ngo's in het geweer komen. Zij krijgen vooral donaties van regeringen, terwijl rechtse organisaties veelal steun krijgen van private financiers.

"Deze wet is een schande voor de Knesset", zei Yariv Oppenheimer van de linkse vredesorganisatie Peace Now. "Rechtse organisaties wordt niet gevraagd om hun donoren te onthullen, maar de Knesset stemt in met een wet die uitsluitend gericht is tegen organisaties die oppositie voeren tegen de regering. En dat terwijl onze financiering al transparant is". De wet moet nogmaals door de Knesset voor finale goedkeuring, maar lijkt het wel te halen.

De 'ngo-wet' is slechts een voorbeeld van hoe linkse organisaties in Israël in toenemende mate onder vuur liggen.

Vooral Breaking the Silence, een organisatie van ex-militairen die (volgens de eigen website) 'het Israëlische publiek wil blootstellen aan de dagelijkse realiteit in bezet gebied', moet het ongelden. Het richt zijn kritiek immers op een van de pijlers van Israël: het leger.

Breaking the Silence had recent te maken met rechtse infiltranten. Adressen en telefoonnummers van medewerkers zijn gepubliceerd met de oproep hen te stalken en ze worden aangevallen tijdens hun werk of op sociale media. "Er is op alle fronten een campagne tegen ons gaande", zegt directeur Yuli Novak. "Tot de hoogste ministers en de premier aan toe".

In een video, die via de sociale media veel aandacht kreeg, worden vier bekende Israëlische mensenrechtenactivisten geportretteerd als 'buitenlandse agenten' die in Israël zijn 'neergezet' door onder meer Nederland. Terwijl een groot mes in beeld verschijnt (dat refereert aan de huidige golf van Palestijnse steekpartijen), luidt de tekst: 'Terwijl wij vechten tegen terreur, vechten zij tegen ons'. 'Wij', dat is de Israëlische bevolking. 'Zij', dat zijn de verraders onder hen.

De video is gemaakt door rechtse organisatie Im Tirtzu, die (volgens de eigen website) 'de waarden van het zionisme in Israël wil versterken'. Oprichter Ronen Shoval vertelt waarom hij fel campagne voert tegen buitenlandse financiering van linkse organisaties, zoals door Nederland. "De Nederlandse regering brengt grote schade toe aan de Israëlische democratie, door groepen te financieren die niemand vertegenwoordigen. Daardoor krijgen die een disproportionele stem in het publieke debat. Nederland financiert groepen om de politiek van mijn regering te beschadigen". Als Nederland zijn stem wil laten horen, zegt Shoval, dan kan dat via diplomatieke kanalen.

De Nederlandse ambassade in Tel Aviv heeft een mensenrechtenbudget van 150.000 euro per jaar. Dat gaat naar organisaties als Peace Now (40.000 euro voor 2015/2016). De Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah heeft een groter budget te verdelen: 1,7 miljoen euro in 2016. Dat wordt verdeeld onder Palestijnse en Israëlische mensenrechtenorganisaties.

De ontvangende organisaties zeggem dat hun financiering allang transparant is. Lital Grosman van Artsen voor Mensenrechten zegt dat de critici "proberen de aandacht af te leiden van de ernstige mensenrechtenschendingen door degenen die aan de macht zijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden