Mensenrechten leven hier nauwelijks

65-jarige Universele Verklaring zegt Nederlanders weinig, blijkt uit onderzoek

Nederlanders kennen de mensenrechten niet, zo blijkt uit onderzoek van het College voor de rechten van de mens. "En ze herkennen ze evenmin, zelfs als ze erdoor worden geraakt", zegt voorzitter Laurien Koster. "Dat betekent dat ze niet worden toegepast, niet voor zichzelf en niet voor anderen."

In de aanloop naar 10 december, als de Universele verklaring voor de rechten van de Mens 65 jaar bestaat, voert het college campagne om de rechten onder de aandacht te brengen. "Het zou fijn zijn als de mensenrechten net als goed burgerschap worden opgenomen in het onderwijsprogramma", zegt Koster. "Stereotypen en vooroordelen hebben we allemaal, maar we moeten leren ermee om te gaan zodat we anderen niet uitsluiten."

Reni de Boer voelde de waarde van de mensenrechten toen ze acht jaar geleden kunstgeschiedenis wilde gaan studeren in Leiden. "De universiteit weigerde mij, omdat ik niet in staat zou zijn te voldoen aan de aanwezigheidsplicht en het bindend studieadvies dat je de propedeuse in het eerste studiejaar moet afronden. Ik zou dat niet halen, want ik heb MS, zit in een rolstoel en ben snel vermoeid. De faculteit wilde geen aanpassing doen. Pas toen ik dreigde met de commissie gelijke behandeling werd het de universiteit duidelijk dat ik het recht had te studeren."

De Boer is niet meer boos op de Leidse universiteit. "Ze hebben het daarna heel goed opgepakt en alle aanpassingen gedaan die nodig waren. Ze dachten echt dat het niet kon, en omdat het zo lang duurde begon ik zelf ook te denken dat ik daar niet kon studeren. Je moet weten wat je rechten zijn om er een beroep op te kunnen doen."

Na twee jaar staakte De Boer haar studie alsnog. "In 2007 werd ik gekozen tot Mis(s) Onbeperkt Nederland en werd ik ambassadeur voor mensen met een handicap. Het is te vermoeiend om die baan met een studie te combineren. De mensenrechten zijn nodig om overal mee te kunnen doen. Als iedereen in een rolstoel zou zitten en minder energie zou hebben, zou de wereld anders zijn ingericht. Maar zo is het niet."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden