'Mensenrechten Iran slechtste in twintig jaar'

De mensenrechtensituatie in Iran was nooit om over naar huis te schrijven. Maar zij is sterk verslechterd na de presidentsverkiezingen van juni.

De mensenrechtensituatie in Iran is de afgelopen twintig jaar niet zo slecht geweest. Dat schrijft Amnesty International in een rapport over de nasleep van de presidentsverkiezingen van juni vorig jaar.

De mensenrechtenorganisatie stuitte op gevallen van marteling, verkrachting, gedwongen bekentenissen, doodsbedreigingen en onrechtmatige executie. Volgens Amnesty hebben de autoriteiten hun heil gezocht in „een ongekend hoge mate van geweld en willekeur om de protesten te smoren”. Zij roept Iran op om de VN in de gelegenheid te stellen verder onderzoek te doen. De kans daarop is nihil. Sinds de islamitische revolutie van 1979 heeft Teheran elke samenwerking met Amnesty geweigerd. Amnesty wijst zelf in haar rapport naar de groeiende macht van de Basji-milities en Revolutionaire Garde die geen middel schuwden om de straatprotesten te onderdrukken.

Officieel kwamen in de periode na de verkiezingen 36 mensen om het leven. De oppositie spreekt over 70. Minstens 4000 mensen werden toen gearresteerd, 200 daarvan zitten nog altijd in de cel. Sommigen overleefden hun hechtenis niet. De afgelopen drie weken nam het regime nog eens 200 studentenactivisten gevangen. Anderen mochten niet langer studeren. Op die manier probeert Teheran toekomstige demonstraties te voorkomen en studenten te verhinderen hun protestactiviteiten voort te zetten.

Een voormalig in hechtenis genomen man verklaarde dat hij 58 dagen in het beruchte Kahrizak detentiecentrum vastzat, in een container. Daarin zaten volgens hem nog minstens 70 andere gevangenen. Pas na 43 dagen kreeg hij de toestemming zijn familie te contacteren. Tijdens ondervragingen werd hem verteld dat zijn zoon ook gevangen genomen was en verkracht zou worden als hij niet ’bekende’. Daarop sloeg men hem met een knuppel tot hij het bewustzijn verloor.

Ebrahim Mehtari, een 26-jarige student, beschreef hoe hij gevangen werd gehouden in een kleine cel, tijdens zijn ondervraging werd hij geblinddoekt en beschuldigd van ’Werken met Facebook-netwerken’. Hij werd net zo lang gemarteld tot hij ’bekende’. Mehtari: „Ze sloegen me in mijn gezicht, doofden hun sigaretten onder mijn ogen, op de nek, en op mijn hoofd. Ik werd overal geslagen en ze dreigden me te executeren.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden