'Mensenrechten in Rusland stelselmatig geschonden'

(Novum/AP) - In Rusland worden de mensenrechten stelselmatig geschonden. Dat heeft een groep internationale experts op het gebied van mensenrechten donderdag in Moskou gezegd. De groep, samengesteld door de Internationale Commissie van Juristen om de Russische wetgeving onder de loep te nemen, maant de Russische autoriteiten om vooral op het gebied van terreurbestrijding een eind te maken aan mensenrechtenschendingen.

De groep, waartoe onder meer de voormalige Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties Mary Robinson behoort, heeft bewijs gevonden voor oneerlijk en bevooroordeeld optreden van rechtbanken en gewelddadige behandeling van verdachten door de politie. Ook is duidelijk geworden, na gesprekken met advocaten, mensenrechtenactivisten en slachtoffers van mensenrechtenschendingen, dat veel Russen die een klacht hebben ingediend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens nadien onder druk zijn gezet en lastiggevallen.

De groep heeft ook enkele vertegenwoordigers van het Russische ministerie van justitie ontmoet en een aantal parlementariërs. Ambtenaren van de ministeries van binnenlandse en buitenlandse zaken, het openbaar ministerie en de geheime dienst FSB weigerden de groep echter te woord te staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden