Mensenhandelaar voortaan voor gespecialiseerde rechtbank

De rechtszaken die over mensenhandel gaan, worden in vier gerechten in Nederland geconcentreerd. De rechtbanken van Amsterdam, Rotterdam, ’s Hertogenbosch en Oost-Nederland gaan alle mensenhandelzaken behandelen.

Dat bevestigt een woordvoerster van de Raad voor de rechtspraak. De raad heeft voor de locaties gekeken naar de plaatsen waar het functioneel parket van het Openbaar Ministerie – dat een deel van de mensenhandelzaken doet – is gevestigd en waar voldoende kennis is over het delict mensenhandel.

Een uitzondering in dit geval is Den Haag. Daar zit het functioneel parket ook, maar de raad kiest toch voor Rotterdam, voor wat betreft zaken uit Zuid-Holland. Mensenhandelzaken uit Noord-Holland gaan naar Amsterdam. Verdachten in zaken uit het zuiden van Nederland komen in ’s Hertogenbosch voor de rechter en die uit Noord- en Oost-Nederland gaan naar het ressort Oost-Nederland. Onder dat laatste ressort vallen de huidige rechtbanken Zwolle, Almelo, Zutphen en Arnhem.

De woordvoerster van de raad zegt dat met deze nieuwe indeling „de kwaliteit van het werk kan worden verhoogd en de rechtseenheid kan worden bevorderd”. Dat zijn precies de punten waar onder meer de Nationaal Rapporteur Mensenhandel, Corinne Dettmeijer-Vermeulen, kritiek op heeft. Er zijn namelijk grote verschillen tussen de uitspraken van verschillende rechtbanken in vergelijkbare zaken.

Mensenhandelzaken staan bekend om hun complexiteit. In het huidige systeem kan een rechtbank die bijvoorbeeld maar één mensenhandelcasus per jaar krijgt een zeer complexe zaak moeten behandelen. De rechters missen dan de nodige ervaring en expertise.

Het streven is om de vier gerechten in juli 2012 gereed te hebben. Dat moment moet samenvallen met de inwerkingtreding van de nieuwe gerechtelijke indeling van Nederland.

Een woordvoerder van het ministerie van veiligheid en justitie zegt in een reactie dat de Raad voor de rechtspraak zelf bepaalt waar specifieke zaken worden behandeld en dat het ministerie de raad daarin de vrije hand geeft. „Maar dat moet dan wel na overleg met de betrokken partijen, zoals de Orde van Advocaten en het Openbaar Ministerie.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden