'Mensenfilm' of mini-serie voor wie gruwt van voetbal of Spelen

Van onze mediaredactie

De meeste EK-wedstrijden worden rechtstreeks uitgezonden. Alleen als er twee wedstrijden op hetzelfde tijdstip gespeeld worden, wordt een keuze gemaakt en volgt er later op de avond een samenvatting van de tweede wedstrijd. Verder komt er, 'zolang Nederland nog meedoet tenminste', een speciaal EK-journaal (door de week van 23.00 tot 23.30 uur, za: 22.45-23.15 uur, zo: 22.20-22.50 uur), waarin Oranje buiten de wedstrijden gevolgd wordt.

Mocht het Nederlands elftal vroegtijdig uitgeschakeld worden, dan profiteert de tennisliefhebber daarvan: de tijd van het EK-journaal extra wordt aan Wimbledon besteed. Van Wimbledon (22 juni-5 juli) wordt elke middag vanaf 15.00 uur een duel rechtstreeks uitgezonden. In de vooravond (19.15-20.00 uur) zijn er samenvattingen of worden nog lopende partijen gevolgd.

Veel aandacht ook voor de Tour de France. Naast de finishreportages 's middags is er 's avonds een uitzending van 19.15-20.00 uur met een uitgebreide samenvatting. Vanaf 16 juli, de dag voordat de bergen beginnen, wordt er ook ruimte gemaakt voor het Tour-journaal.

Aan de programmering van de Olympische Spelen wordt gewerkt.

Avro

De Avro brengt acht nieuwe afleveringen van de nostalgische reeks 't Was stil op straat (vanaf 2 juli). Ze worden gepresenteerd door onder anderen Henk van der Meyden, Willem Duys, Lee Towers en Mieke Telkamp. Peter Brusse presenteert vanaf 4 juli vier nieuwe afleveringen van de talkshow De Orangerie. De gesprekspartners zijn minister D'Ancona, schrijver Michel van der Plas, G. B. J. Hiltermann en socioloog Bram de Swaan. In september worden drie documentaires uitgezonden over de cabaretier Paul van Vliet.

De KRO zoekt deze zomer het water op. Aad van den Heuvel maakt per boot een ontdekkingstocht door Nederland en doet daar twaalf weken verslag van (vanaf 24 juni). Carl Huybrechts presenteert drie maanden lang (eveneens vanaf 24 juni) een informatief en amuserend avondvullend programma, telkens vanuit een andere plaats en vanaf een schip. Er wordt in dit rechtstreekse programma zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij evenementen, zoals de Vierdaagse en de Nationale Vlootdagen.

Verder staat een serie reportages op het programma over diverse landen in Latijns-Amerika, gemaakt door de winnaars van de Ver van mijn bed-strijd. 'De Latino's' is te zien vanaf 12 augustus. Na de Romy Schneider-cyclus zijn er in juli tien speelfilms te zien van Billy Wilder. De redactie van 'Ook dat nog', de succesvolle consumentenrubriek met een knipoog, maakt in vier uitzendingen (vanaf 28 juni) de balans op.

NCRV

De NCRV heeft veertien films in petto, die geconcentreerd zijn rond twee onderwerpen: 'overwinnaars' en 'liefde'. Allemaal 'mensenfilms'. "De hoofdpersonen zijn mensen van vlees en bloed, die je kunt herkennen in jezelf, een collega of een vriend(in)." De nieuwe quiz 'Mensen kijken' gaat over de neiging die mensen hebben om te speculeren over wat voorbijgangers doen en van elkaar zijn (vanaf 20 juli). 'Zon, Strand, C' is een luchtig godsdienstig programma, waarin enkele mensen worden gevolgd, die met vakantie gaan en daar ook iets met hun geloof doen (vanaf 13 juli).

Vara

De Vara brengt in de zomermaanden het nieuwe praatprogramma 'Wegens vakantie geopend' met Pieter Jan Hagens (vanaf 7 juli). De talkshow wordt live uitgezonden vanaf het landgoed Den Treek in Leusden. Hagens praat binnen en buiten de muren met de hotelgasten. Paul Witteman ontvangt in 'Het Moment' (vanaf 8 augustus) voor het vierde achtereenvolgende seizoen gasten die spreken over de gebeurtenis die voor een ommekeer in hun leven zorgde. 'Nieuwe oogst' (vanaf 1 september) is een dramaserie van eigen bodem met eindexamenwerkstukken van de Arnhemse toneelacademie en de Amsterdamse filmacademie. Achter het Nieuws beperkt zich in de traditionele komkommertijd tot de zaterdagavond. Verder zijn er herhalingen van de series 'Flying doctors', 'Het bloed kruipt . . . ', 'Zeg 'ns Aaa' en niet te vergeten de legendarische Britse comedy 'George & Mildred'. Noel Coward schreef acht grappige verhalen, waarin Dynasty-bitch Joan Collins haar veelzijdige talenten kan tonen. In elke aflevering (vanaf 7 juli) is een gastrol weggelegd voor een beroemde Britse acteur of actrice.

VPRO

Veel eigen produkties, geen herhalingen en een 'kleuring' per maand, is het VPRO-motto. Deze maand wordt voor de vijfde keer in successie grotendeels gevuld met het programma 'Zomergasten'. Renee Soutendijk de psychiater Frank van Ree gingen al op bezoek bij Peter van Ingen, de komende drie zondagen lichten Charlotte Mutsaers, Anil Ramdas en Ischa Meijer hun favoriete tv-fragmenten toe. De julimaand staat voornamelijk in het teken van Onrust!. De makers beloven vier zondagen een twee uur durende ontdekkingstocht door het veelkleurige landschap van de jongerencultuur. Ook begint volgende maand de tiendelige Britse dramaserie GBH met Monty Pythons Michael Palin. Augustus ten slotte wordt gekenmerkt door een wekelijks atelierbezoek (reportages over kunstenaars en hun werkomgeving) en drie documentaires uit de serie De Dienst. Ten slotte is er van begin augustus tot eind september de serie Cinememo, die het alledaagse leven toont in Engeland, Frankrijk en Duitsland in het tv-loze tijdperk.

RTL 4

RTL 4 heeft een belangrijke plaats ingeruimd voor de Amerikaanse jongerenserie 'Beverly Hills 90210' en een aantal miniseries. 'Beverly Hills 90210', waarmee op 24 juni wordt begonnen, gaat over de familie Walsh, die van Minneapolis verhuist naar het mondaine deel van Los Angeles. Vooral onder de Amerikaanse jongeren is de serie een enorm succes. De keus voor een groot aantal mini-series wordt verklaard met de stelling dat mensen in de zomer niet elke dag voor de tv zitten en dus gediend zijn met een in in korte tijd afgerond verhaal. Nieuw deze zomer is de gedramatiseerde documentaireserie 'Het uur van de waarheid' met items uit de sfeer van 'realitytv'. De eerste uitzending is op 7 augustus. Verder presenteert weerman John Bernard een nieuwe reeks van 'De Ideeenbus'.

EO

'Tekenen is winnen' is de titel van een nieuw wekelijks spelprogramma van de Evangelische Omroep. Een van de vaste medewerkers is tekenaar Dik Bruynesteyn. In zes afleveringen wordt vanaf 21 juli in 'Church History' het leven van de eerste christenen onder de loep genomen. Op 28 juli wordt de Oscarwinnende speelfilm 'Chariots of fire' vertoond. De EO brengt in de vooravond een nieuwe reeks afleveringen van 'Bush tucker man' over het overleven in de Australische bush. Op 8 en 15 september wordt aandacht besteed aan de Olympische Spelen voor gehandicapten. Veel documentaires zullen er op de dinsdagavonden te zien zijn. Naast twee afleveringen over beweegbare bruggen en een aantal natuurdocumentaires worden in de Antennereeks computerschaken, de tijd en de Zeppelin behandeld.

Tros

Veilig Verkeer Nederland bestaat zestig jaar. In verband daarmee begint de Tros op 8 juli met een leden wervende reeks van zeven programma's onder de titel 'Geef je verstand eens voorrang'. Ze worden gepresenteerd door Tros-coryfeeen. Vanaf 3 juli staat in de (voorlopig) zesdelige reeks Zoovenirs een uitheems dier centraal. De opnamen zijn deels in Nederlandse dierentuinen gemaakt. Vanaf die datum is ook weer zes keer 'Te land, ter zee & in de lucht' te zien en een week later begint in zeven afleveringen, voorafgaand aan de spelen in Barcelona, een Olympische variant op Tros Triviant. Sjoukje Smit laat vanaf 21 augustus onbekende Nederlanders karaoke zingen.

Veronica

'Die 2' duiken voor Veronica op 23 juli op in Barcelona om er zes afleveringen lang verslag te doen van het wel en wee van de Nederlandse deelnemers. In juli en augustus zijn er twee mini-series geprogrammeerd; in 'Elvis and me' staat het leven van Priscilla Presley centraal. De gedramatiseerde documentaire 'Op de drempel van het leven' behandelt ethische problemen rond in-vitro-fertilisatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden