Mensen zijn altijd in voor een project

Wim Marijnissen gaat binnenkort in een Nijmeegs verzorgingshuis 200 flessen wijn uitdelen. Aan het gratis presentje zit wel een voorwaarde vast: de ouderen moeten die met minimaal één medebewoner opdrinken. Want Marijnissen en zijn vrienden hebben een bedoeling met hun cadeau. Gezelligheid, doorbreken van isolement, sfeer, sociale samenhang.

De wijn heeft Marijnissen gekregen van een particulier. „Het is ongelooflijk wat er in Nederland allemaal voor niks te krijgen is, daar vallen je schoenen van uit”, zegt Marijnissen (64). Dat geld zit vooral bij babyboomers zoals hijzelf, die tegen hun pensioen aanzitten. Ze vinden het geen probleem een paar honderd euro in zo’n goed doel te steken. Daar krijgen ze een hoop lol en voldoening voor terug. „Moet je eens kijken wat ik heb geflikt, zeggen ze op verjaardagsfeestjes. Ik heb oude mensen met een paar flessen wijn met elkaar in contact gebracht.

Marijnissen krijgt vrijwilligers bij elkaar via 7 Days of inspiration (7Di), een van oorsprong Nijmeegs initiatief dat wil laten zien dat Nederland mooier en beter kan, en dat er voldoende mensen zijn die zich daar voor willen inzetten. 7Di is inmiddels verspreid over heel Nederland: op zestien plekken zijn in totaal tussen de 400 en 600 mensen aan de gang, „en er komt elke week een plaats bij”, zegt Nils Roemen, een van de vier initiatiefnemers. In de week van 26 februari tot 4 maart worden de projecten gepresenteerd. Dat gebeurt per thema: zorg, onderwijs, duurzaamheid, voeding, versimpeling, werk. En aan het eind is er feest.

7DI werkt volledig op basis van vrijwilligheid, ook de organisatoren zetten zich belangeloos in. „Richt je op de overvloed, er is zoveel mogelijk”, zegt Roemen. „Aan middelen, aan ruimte, aan tijd.”

En ook aan mensen, zegt Roemen. Die moet je alleen wel weten te verleiden. Dat kan door hen niet te binden aan de organisatie, zegt de initiatiefnemer, maar aan de activiteiten en het doel. En als het werk gedaan is, dan heeft de vrijwilliger de handen weer vrij. Er zijn geen langdurige verplichtingen, maar Roemens ervaring is dat mensen na het ene project ook graag weer iets anders doen.

„Met z’n allen, zonder tussenkomst van de overheid, willen we Nederland beter maken”, verwoordt Marijnissen het doel van 7DI, dat hij grijnzend omschrijft als ’een nieuw geloof’. Hij haalt graag Herman Wijffels aan, die zegt: wacht niet op de politiek om je land te veranderen.

De zelfstandig adviseur klinkt niet alsof hij zelf zo’n aansporing nodig heeft. Terwijl de flessen wijn nog uitgedeeld moeten worden, is hij alweer bezig met iets anders. De komende weken krijgen cliëntenvertegenwoordigers van ziekenhuizen bezoek van Marijnissen en zijn mensen.

Ze gaan voorstellen patiënten waar het kan op zaal te leggen met mensen met eenzelfde hobby of levensstijl. „Want als je mensen met een tumor bij elkaar legt, dan gaan ze zich alleen maar zieker voelen. Deel ze in naar interesse, dan raken ze minder gericht op zichzelf, dat verhoogt hun welzijn.”

Dat lijkt onhaalbaar, maar 7DI werkt volgens het motto: laat je niet leiden door wat er niet kan, maar ga uit van wat er wel kan. En met die instelling lukt er veel, zeggen Marijnissen en Roemen, heel veel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden