'Mensen verwachten niets van toekomst'

Nederlander wijst op schrijnende situatie Rohingya's

De situatie voor moslims is moeilijk in Burma, maar voor Rohingya's is ze ronduit ondraaglijk. Deze stateloze groep moslims, die in de West-Burmese deelstaat Arakan leeft, is slachtoffer van wat sommigen al genocide noemen.

Zo concludeerde een onderzoeksrapport van de Amerikaanse Yale Law School dat er 'sterk bewijs' is voor genocide in Arakan op de circa 1 miljoen Rohingya's die daar tot voor kort een relatief normaal leven konden leiden. In 2012 kwamen tientallen mensen, meest moslims, om bij georkestreerde onlusten en lynchpartijen. Sindsdien leven zo'n 140.000 van hen in kampen en ontvluchtten zeker 100.000 anderen het land per boot.

De Nederlander Nourdeen Wildeman, voorzitter van de kleine hulporganisatie as-Salaamah wal'Adaalah (Veiligheid en Rechtvaardigheid), bezocht het gebied in september om hulp te bieden aan de Rohingya-bevolking, en kon met eigen ogen de apartheid-achtige toestand aanschouwen. "De hoofdstad Sittwe van Arakan is etnisch gezuiverd. Daar is alleen nog maar een getto voor moslims: een deel van de stad waar nog zo'n vierduizend mensen wonen, omgeven door checkpoints, prikkeldraad en soldaten. Ze kunnen er niet uit om te werken of studeren, terwijl er binnen geen voorzieningen zijn."

In deze wijk Aung Minglar hebben de grote hulporganisaties geen toegang, vertelt Wildeman, die er met zijn eigen club ('via geritsel') in slaagde een lading rijst binnen te brengen om onder de bevolking te verdelen. "Ze hielden zelf een administratie bij, waardoor we konden zien hoeveel hulp ze al hadden gekregen. Wij waren die maand de tweede organisatie die iets kwam brengen." Wildeman zag aan de rand van de wijk wat handel met de omwonende boeddhistische bevolking, maar de economische mogelijkheden van de Rohingya's zijn beperkt.

"Je moet je voorstellen dat Aung Minglar vroeger gewoon een wijk was waar 10.000 mensen woonden. Er is bijvoorbeeld ook een joekel van een huis van een succesvolle zakenman. Die woont nu in een ghetto waar hij niets kan en geen toegang heeft tot medische hulp." Die hulp is mondjesmaat te vinden in de ontheemden-kampen die niet ver van Sittwe tienduizenden mensen herbergen. Maar ook daar zitten mensen feitelijk opgesloten.

In de dorpen aan zee, waar het merendeel van de Rohingya's ook nu nog woont, is de situatie ook uitzichtloos. "De mensen verwachten niets van de toekomst", zegt Wildeman, die zegt dat de dorpjes 'nog niet aan de beurt' zijn gekomen. Hij verwijst naar het US Holocaust Memorial Museum in Washington, dat wereldwijd de kans op genocide probeert te voorspellen. Op de ranglijst staat Burma bovenaan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden