Mensen vallen mij op discussiefora vaak aan

Beeld thinkstock

Beste Beatrijs,
In mijn vrije tijd bezoek ik vaak meningenfora op internet. Zoals iedereen heb ik meningen en die post ik dan ook, maar het gebeurt heel vaak dat anderen weer op mij reageren en me dan aanvallen. Het maakt zelden dat ik van mening verander, daar is meer voor nodig dan een aanval. Ik krijg daar stress van. Ik ben sowieso niet goed in discussies en ook niet erg ad rem, dus ik voel me onder druk staan om er goed op te antwoorden. Ik denk dat ze voelen dat ik moeite heb met verplicht antwoorden en dan beschouwen ze zichzelf als overwinnaar. En dat vind ik dan ook weer niet fijn. Ik heb al vaker alle antwoorden op mij genegeerd, maar dat is geen goede optie omdat ze mij dan ook negeren, waardoor alle contact wegvalt omdat ze me onbeschoft of laf vinden. Kunt u mij een goed antwoord aan de hand doen, zodat ik niet voortdurend het gevoel heb dat ik tegen mijn wil in een strijd word getrokken? Of misschien een zinsnede die ik als onderschrift kan plaatsen, zodat ze het bij voorbaat opgeven?

Last van internetreacties

Beste Last van internetreacties,
Zie het gewoon als een spelletje! Tijdverdrijf zonder enige consequenties voor uw particulier welbevinden. U geeft uw mening over bepaalde zaken, anderen geven ook hun mening. En vaak zijn ze het niet met u eens. Nou en? Waarom zou u daarvan in de stress schieten? U schrijft dat u toch niet van mening verandert na een aanval. Inderdaad, zo ligt het voor anderen ook. Iedereen houdt nu eenmaal (bijna) altijd vast aan wat hij/zij om te beginnen al dacht. Die meningenfora zijn niet bedoeld om anderen van gedachten te laten veranderen. Ze zijn bedoeld als uitlaatklep: men roept wat voor de vuist weg, zonder naar elkaar te luisteren. Er zijn trouwens ook discussiefora waar het wat rustiger aan toe gaat, en waar mensen er minder op uit zijn om elkaar aan te vallen en af te troeven. Oriënteer u breder, er is voor ieders smaak wat te vinden op internet.

Waar u ook bent, laat de gedachte los dat er iets te winnen of te verliezen valt. Er staat niets op het spel. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar de meeste uitwisselingen van meningen hebben evenveel soortelijk gewicht als zwiepend spinrag in een herfstbos. U hebt geen enkele persoonlijke relatie met fanatici of trollen die u te na komen, dus u hoeft zich ook niets aan hen gelegen te laten liggen. Ga iets anders doen als de discussie u aanvliegt en u uw hartslag voelt stijgen; een boek lezen bijvoorbeeld. U kunt niet winnen op die fora. Niemand kan daar winnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden