MENSEN | Taha: mysterieuze islamist en rechter trekt aan de touwtjes

*De Soedanese vicepresident Ali Osman Mohammad Taha is een mysterieuze man over wie weinig bekend is. Wel is de laatste twee jaar duidelijk geworden dat hij een keiharde onderhandelaar is voor wie John Garang ontzag kreeg.

Ilona Eveleens

Taha, jarenlang rechter, werd bijna zeven jaar geleden Soedans nummer twee toen zijn voorganger bij een vliegtuigomgeluk omkwam. Hij raakte al vroeg betrokken bij de politiek. In 1985 speelde hij een rol in de omverwerping van Al Nimeiri, de president die tijdens zijn regeerperiode veranderde van overtuigde communist naar islamist die de sjariawetgeving voor heel Soedan invoerde.

Taha was een van de vooraanstaande leden van het Nationale Islamitische Front, toen dat nog werd geleid door Hassan al Turabi. Turabi hielp de huidige president Omar al Bashir in 1989 aan de macht door een staatsgreep. Beide mannen raakten echter in 2002 met elkaar in conflict en Turabi, die werd gezien als de werkelijke machthebber, werd gevangen gezet op verdenking van betrokkenheid bij de rebellie in Darfur.

Taha lijkt in Turabi's voetsporen te zijn getreden. Niet alleen is hij een fundamentalistische islamist maar ook hij lijkt de werkelijke macht achter Al Bashir te zijn. Er wordt gefluisterd dat hij een van de hoofdverantwoordelijken is voor het conflict in Darfur. Het zou zijn idee zijn geweest om milities van Arabische origine in te zetten tegen de Afrikaanse bevolking.

Binnen zes maanden staat Taha volgens het vredesakkoord zijn vice-presidentschap af aan Garang. Hij zal een andere mooie functie krijgen van waaruit hij aan de touwtjes blijft trekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden