Mensen steken ongevraagd hun oplader in mijn stopcontact

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Beste Beatrijs,
Het is mij (vrouw, 26) opgevallen dat veel vrienden die bij mij thuis langskomen ongevraagd hun mobiele telefoon-oplader in het stopcontact steken. Ik vind dit zeer onbeleefd. Niet dat men zijn/haar telefoon op wil laden, maar dat dit niet gevraagd wordt. Hoe moeilijk kan het zijn: 'Zou ik even een stopcontact mogen gebruiken?' Ik zou dan zeker instemmend antwoorden.

In dezelfde lijn ligt het gebruik maken van mijn wifi. In plaats van te vragen: 'Zou ik je wifi-wachtwoord mogen hebben?' vraagt men: 'Wat is je wifi-wachtwoord?' alsof ze daar vanzelfsprekend recht op hebben. De mensen met wie ik mijn ergernis heb besproken, zeggen dat het de normaalste zaak van de wereld is. Iemand trok zelfs mijn gastvrijheid in twijfel! Wat vindt u?

Vrijmoedig opladen

Beatrijs Ritsema

In principe hebt u gelijk, uw gasten zouden toestemming moeten vragen om hun mobieltje op te laden en wat beleefder om uw wifi-wachtwoord moeten vragen. Het is altijd onprettig als bezoekers zich vanzelfsprekend de voorzieningen toe-eigenen. Anderzijds is weigeren geen optie, omdat er altijd toestemming wordt gegeven hiervoor. Wat dat betreft lijkt het een beetje op gebruikmaken van de wc bij iemand anders thuis. Daar wordt ook nooit nee tegen gezegd, en als je als bezoeker vaker over de vloer komt, weet je waar de wc is en ga je er gewoon heen zonder het te vragen.

Meeliften op de wifi en je mobiel kunnen opladen in andermans huis is zo'n vanzelfsprekendheid geworden dat het niet meer in iemands hoofd opkomt om het als een gunst te beschouwen. Men beschouwt het als een recht. Ik vrees dat u zich daarbij zult moeten neerleggen, want er is geen beginnen aan om iedereen die bij u over de vloer komt op dit gebied te heropvoeden: 'Ja, natuurlijk mag je je mobiel opladen, maar wel eerst netjes vragen!'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden