MENSEN | Soldaat van Oranje nu ook 'Hall of Famer'

Soldaat van Oranje Erik Hazelhoff Roelfzema (Soerabaja, 1917) is gisteren tijdens een gala-avond in Los Angeles opgenomen in de Dutch American Hall of Fame, georganiseerd door de Californische Dutch American Heritage Foundation.

,,Een grote eer”, laat Hazelhoff Roelfzema weten vanaf Hawaii, waar hij grote delen van het jaar vertoeft. George Bush senior riep 16 november in 1991 uit tot Dutch American Heritage Day, wat in 1992 leidde tot de oprichting van de Hall of Fame. Tot de Nederlands-Amerikaanse 'Hall of Famers' behoren onder meer de journalist Walter Cronkite, actrice Joan van Ark en filmregisseur Paul Verhoeven.

,,Erg leuk ook dat ik die onderscheiding samen met industrieel Ben Apon krijg, die van Molukse afkomst is. Zelf ben ik geboren in Soerabaja op Java en heb altijd een bijzondere band met de Indische en Molukse bewoners gehad. Trouwens, Apon is geboren op dezelfde dag als prins Bernhard en vernoemd naar de prins. ”

Hazelhoffs goede band met prins Bernhard dateert van de oorlogsjaren, toen hij als verzetsstrijder aan het Duitse leger wist te ontkomen en vanuit Engeland werkzaam was als undercover agent voor de Britse geheime dienst en als RAF-piloot. Met een tweemotorige Havilland Mosquito maakte hij 72 vluchten naar Duitsland. De Nederlandse regering onderscheidde hem al in de oorlogsjaren met het Grootkruis van Verdienste en de Militaire Willemsorde. Eind jaren zestig zette de 'Engelandvaarder' zijn ervaringen op papier onder de titel 'Het Hol van de Ratelslang', beter bekend als 'Soldaat van Oranje 1940-1945'. Het boek is in 1977 verfilmd door Paul Verhoeven.

Hazelhoff Roelfzema is sinds begin jaren vijftig met tussenpozen woonachtig in de Verenigde Staten en publiceert tegenwoordig in het Engels. ,,Het is een bewuste keuze geweest omdat ik in eerste instantie met het Amerikaanse lezerspubliek te maken heb. Met enige regelmaat hou ik lezingen door het land over het boek. Na afloop ontstaat er steevast een discussie met het publiek. Amerikanen zijn in het algemeen zeer geïnteresseerd in de geschiedenis van de Engelandvaarders, van het verzet aan de andere kant van de oceaan. In het algemeen is het al droevig gesteld met parate historische kennis, maar Amerikanen beschikken er helemaal nauwelijks over. Des te prettiger is het om tijdens de lezingen te bemerken dat deze geschiedenis hun aandacht heeft en duidelijk iets bij hen losmaakt.”

De Soldaat van Oranje beschikt tegenwoordig over een dubbel paspoort. ,,Ik heb een Amerikaans paspoort sinds mijn komst naar de Verenigde Staten. Toen er begin jaren negentig een mogelijkheid was om het Nederlandse staatsburgerschap aan te vragen, heb ik dat meteen gedaan. Het sluit ook goed aan bij de opzet van de Dutch American Heritage Foundation, aangezien ik me altijd Nederlander ben blijven voelen en ja, ook een beetje een Indische Nederlander. Ik ben nooit meer teruggegaan naar Java. Ik koester mijn mooie herinneringen aan de jeugdjaren die ik daar heb doorgebracht, maar ik hoef niet meer terug.”

Hazelhoff Roelfzema leidt tegenwoordig een ontspannen leven op Hawaii. ,,Ik geniet elke dag van de prachtige omgeving en het heerlijke klimaat. Het politieke klimaat. Hawaii was al een overwegend Democratische staat, maar sinds 2 november is het dat helemaal. Als Amerikaanse staat bevinden we ons op redelijke afstand van het vasteland, maar ik volg de politieke ontwikkelingen in Amerika en ook in Nederland op de voet. Spijtig dat John Kerry niet gekozen is. Maar goed, Hawaii is mijn uitvalsbasis waar ik me het grootste deel van de tijd met schrijven bezighoud en familie en vrienden ontvang. Ja, ook de Van Oranje-Nassaus. Prinses Margriet komt hier graag en ook Prins Pieter-Christiaan is een regelmatig bezoeker.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden