Mensen riepen nog: Stop, stop!

Justitie onderzoekt omvallen hijskranen

Veel winkeliers aan de Hooftstraat in Alphen aan den Rijn staan buiten in de zon als ze de twee kranen zien wankelen die boven de woningen uitkomen. Binnen twintig seconden is het ponton waar de kranen op stonden zwaar gaan hellen en zijn de kranen met het nieuwe brugdek van de Julianabrug dat ze droegen met donderend geraas naar beneden gekomen.

Na uren zoeken bleek er sprake van twee gewonden. Eén van de twee werd na ruim vier uur onder het puin vandaan gehaald door reddingswerkers van USAR. Die worden meestal ingezet in aardbevingsgebieden. Na de vondst van de tweede gewonde sloeg een van de zoekhonden aan, wat erop leek te duiden dat er nog een derde overlevende onder het puin lag. Bij dodelijke slachtoffers blaffen de honden niet. Het bleek dit keer loos alarm.

Burgemeester Liesbeth Spies kwam gisteravond terug van haar vakantie. Het Openbaar Ministerie, dat een strafrechtelijk onderzoek is begonnen, heeft drie personen als verdachten aangemerkt. Het drietal heeft zich zelf bij de politie gemeld, zegt hoofdofficier van justitie Kitty Nooy. Volgens haar zijn zij vooral als verdachten aangemerkt, omdat zij dan zwijgrecht hebben en recht op een advocaat.

Direct na de klap kon Anouar Betteui van Indonesisch afhaalcentrum Rasa Baru door de dikke stofwolken het einde van de straat niet meer zien. Toch liep hij richting de kranen. Daar zag hij de eigenaar van Used Products, één van de twee winkels die verwoest is door de klap.

De eigenaar van de winkel met tweedehands producten had met een klant net op tijd het pand kunnen verlaten.

Eén man bleef achter, die kon spoedig door de hulpdiensten worden bevrijd. Betteui: "Ook het hondje van de eigenaar was achtergebleven. Die hoorden we vanachter een luik piepen." De winkelier wilde per se terug om zijn hondje te redden. Betteui hield hem tegen. "Gelukkig lag de sleutel ook onder het puin, waardoor hij er niet bij kon." In de loop van de avond werd een hondenlijkje onder het puin van Used Products vandaan gehaald.

De ravage in de Hooftstraat was gistermiddag enorm. De twee panden waar de kranen en het wegdek bovenop vielen zijn niet meer als dusdanig herkenbaar. Eén van de twee kranen is op het dak van een huis aan de overkant van de weg beland. Delen van bakstenen muren, planken, plafondplaten, dakgoten en stukken beton hebben een bestelbusje en een mini vermorzeld.

"Het leek wel een oorlogsgebied", zeg winkelier Richard Zijp. Hij ging direct na de klap naar de plaats van het ongeluk om te helpen. "Ik had geen zenuwen. Dit heb ik in militaire dienst ook gedaan."

Zijp trok mensen weg die de 'rare dwang' hadden hun huis weer in te gaan. "Binnen vijf minuten was de politie er. Die namen het snel over."

Hoe het kan dat de twee kranen omvielen zal de komende tijd moeten blijken. Franz Jansen zag het ongeluk van de overkant van de Rijn gebeuren. "Het brugdek hing in de kleine kraan. Die begon te wiebelen." Door het hefboomeffect begon ook de grote kraan heen en weer te gaan. "Mensen begonnen 'stop, stop, stop!' te roepen." Toen was het al te laat.

"De kleine kraan viel bovenop de woningen. Daarna kwam de andere erover heen." De acht man die op het ponton aan het werk waren, konden ontsnappen, zegt Jansen. Eén van de werklui zag hij later in shock langs de weg zitten. Jansen is blij verrast dat ze het allemaal hebben overleefd.

Enkele tientallen mensen die in of rondom de getroffen panden wonen, konden afgelopen nacht niet naar huis. De gemeente zorgde voor opvang voor de bewoners van circa vijftig woningen. Bij de Goede Herderkerk meldden zich 400 mensen voor slachtofferhulp.

Julianabrug vertoonde al sinds 2010 kuren

De Koningin Julianabrug is sinds eind april afgesloten voor herstelwerkzaamheden. De brug uit 1955 was niet veilig meer, op verschillende plaatsen zaten roestplekken. De afgelopen jaren is de brug over de Oude Rijn meerdere malen gerepareerd. In 2010 bleek dat de stalen constructie van de brug slecht was, een jaar daarna waren er problemen met de verbinding. De Julianabrug ging een aantal maanden dicht om gerepareerd te worden. In juni 2013 was er iets mis met het remsysteem van het beweegbare brugdeel en in januari vorig jaar kon de Julianabrug door een storing niet meer omlaag. Naar aanleiding van alle problemen besloot de gemeente tot een grote renovatie, waarbij ook het brugdek vervangen werd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden