MENSEN OP VRIJDAG

fergie schokt

De koningin heeft vanaf haar vakantie-adres in Balmoral in Schotland geschokt gereageerd op publikatie van de foto's. Maar in de officiele verklaring van Buckingham Palace staat geen kwaad woord over Fergie. Toevallig zijn Andrew, Fergie en de kinderen Eugenie en Beatrice ook in Balmoral gearriveerd. In maart werd de scheiding van Andrew en Fergie aangekondigd, sindsdien is prins Andrew de drijvende kracht achter de poging om het huwelijk nog te redden.

John Bryan heeft woensdag nog via de rechter en de PCC, de raad voor klachten over de pers, geprobeerd publikatie van de foto's te voorkomen. Beide organen oordeelden dat daarvoor eerst de foto's gepubliceerd moesten zijn. De voorzitter van de PCC, lord MacGregor vindt dat er, op basis van dit incident, geen strengere privacy-wetgeving moet komen. "Verdere bescherming van de privacy van prive-personen eindigt gegarandeerd in bescherming van het wangedrag van publieke figuren."

De Daily Mirror deed gisteren tien pagina's over de publikatie van de exclusieve foto's, die via het Spaanse blad 'Hola', 'Bild' en 'Paris Match' in Londen zijn terechtgekomen. Fergie kreeg in de krant de volle laag. "Moeders door het hele land zullen woedend zijn over Fergie's gedrag. En mannen en vrouwen zullen de foto's van de topless prinses in Bryans gezelschap beschouwen als verraad ten opzichte van prins Andrew en haar eigen trouwbeloften." Ook koningin Elizabeth krijgt er van langs: ze is niet in staat geweest de opvoeding te geven die leidt tot een stabiel huwelijk.

Grootste verliezer in dit zoveelste koninklijke schandaal in Groot-Brittannie is voorlopig echter het dagblad The Sun, dat niet over de foto's beschikt en het gisteren dus moest doen met archiefopnamen van Fergie in vol ornaat. De krant levert wel de top tien van vrouwen die met blote borsten zijn gekiekt.

The Sun heeft een speciaal vignet met de tekst 'The Royal topless and toe-job scandal'. Toe-job, vanwege een foto waarop Bryan Fergie's voet kust. Als daar haar teen zit, is Fergie ook nog zwaar gehandicapt.

mat!

Wat vrienden van de computer al zagen aankomen, is gebeurd: voor het eerst heeft zo'n toestel een officiele wedstrijdpartij gewonnen van een wereldkampioen dammen.

Het gebeurde deze week in het Londense Park Lane hotel. Daar spelen dr. Marion Tinsley, in zijn spel al 38 jaar nummer een van de wereld, en een computerprogramma genaamd Chinook veertig partijen om het wereldkampioenschap draughts oftewel Engels dammen.

Dit wijkt enigszins af van de bezigheid waarin Ton Sijbrands en Harm Wiersma ooit wereldkampioen waren. Draughts wordt beoefend met tweemaal twaalf schijven op hetzelfde bord - met 64 velden - dat schakers gebruiken. Zwart begint; meerslag gaat niet voor; en een dam mag maar een veld voor- of achteruit.

Wereldkampioen Tinsley werd, na zes remises en een overwinning, in de achtste partij door Chinook van het bord geblazen in maar 25 zetten. Voor liefhebbers volgt hier de slotstand (Tinsley had wit en was aan zet): witte schijven op de velden d2, f4, g5, h4 en h6; zwarte schijven op a3, f2, g1 en h2, en een zwarte dam op d6.

Ook buiten het officiele wedstrijdcircuit is het maar zelden voorgekomen, dat een wereldkampioen in een denksport het moest afleggen tegen een computer. Anatoly Karpow, de vorige wereldkampioen schaken, heeft in Duitsland eens van zo'n ding verloren, maar dat was in een simultaanwedstrijd. Ook 's werelds nummer een in backgammon schijnt wel eens door een computer verslagen te zijn, maar niet in een match om de titel. De strijd in het Park Lane hotel eindigt op 29 augustus. Er zijn nog 32 partijen te gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden