MENSEN OP MAANDAG

JAN ZEEGERS

'wedergeboorte' van rode kruis

Als het aan D66-Europarlementarier Jan-Willem Bertens ligt, gaat de Nobelprijs voor de vrede dit jaar naar Artsen zonder Grenzen (AzG). Hij heeft de medische hulporganisatie voorgedragen bij het Noorse Nobelcomite.

Bertens is vooral na een bezoek, dat hij vorig jaar bracht aan Koerdische vluchtelingenkampen in Noord-Irak en Iran onder de indruk geraakt van het werk van AzG. "Een eigentijdse organisatie van jonge doktoren met een enorm elan en een goede kennis van zaken" , zei hij. Hij ziet Artsen zonder Grenzen ook als de 'wedergeboorte van het Rode Kruis', die zijns inziens 'overgeorganiseerd, te verouderd, te star en te politiek betrokken' raakt.

Na de Golfoorlog werd het Rode Kruis door de Iraakse leider Saddam Hoessein niet toegelaten. AzG ging toch, zoals de organisatie ook in Joegoslavie actief is. Bertens verwijt het Rode Kruis zich aan haar verantwoordelijkheid te onttrekken met het argument dat zij zich niet wil mengen in de binnenlandse aangelegenheden van een land.

Artsen zonder Grenzen werd in 1971 in Frankrijk opgericht als Medecins sans Frontieres en heeft intussen afdelingen in Nederland, Belgie, Spanje, Frankrijk, Luxemburg en binnenkort ook in Griekenland plus vertegenwoordigingen in Toronto (Canada) en New York (VS).

Er werken op het ogenblik ongeveer achthonderd vrijwilligers in zestig landen voor AzG. Bij rampen of in geval van een oorlog, zoals vorig jaar in de Golf, loopt dat aantal op tot zo'n duizend. AzG-vrijwilligers hebben meestal een dienstverband van een jaar.

waar een file al niet goed voor is

De Zweedse archeoloog Roger Blidmo stond met zijn auto in de file en liet zijn blik gaan over een bouwterrein waar een nieuwe ringweg rond Stockholm wordt aangelegd. Plotseling meende hij in de grond die door de bulldozers was afgegraven de fundamenten te herkennen van een prehistorisch dorp. Toen hij ging kijken dacht hij dat het een dorp betrof, dat van 2 500 jaar geleden dateert.

De werkzaamheden zijn stilgelegd om te onderzoeken of de archeoloog het goed gezien heeft.

met motor op salontafel

Een 24-jarige man uit Meppel is zaterdag gewond geraakt toen hij een net gekochte nieuwe motor aan enkele vrienden zou demonstreren. De kerverse eigenaar die zijn voertuig net had opgehaald, drukte op de elektrische starter van de motor zonder zich te realiseren dat die in de versnelling stond. De motor schoot met de berijder erop enkele tientallen meters door de straat, waarna hij via een stoep en twee tuinen tegen de gevel van een woonhuis tot stilstand kwam.

Door de klap werd de bestuurder door een ruit geslingerd. Hij kwam op de salontafel in de huiskamer terecht voor de ogen van de verbouwereerde bewoner die televisie zat te kijken. De onfortuinlijke bestuurder kreeg in het ziekenhuis twintig hechtingen in oor, hals en knie. De hoogte van de schade is onbekend.

proces op video

Nu te koop in Groot-Brittannie: een video van negentig minuten over het proces tegen William Kennedy Smith. Voor een gulden of veertig kan men nu thuis kijken naar de rechtszaak tegen de Kennedy-telg, die beschuldigd werd van verkrachting.

Patricia Bowman beschuldigde Smith ervan haar op 30 maart 1991 op het grasveld van het buitenverblijf van de Kennedy's, in Palm Beach, te hebben verkracht. Smith heeft dat altijd ontkend, en werd in december uiteindelijk, na een rechtszaak die tien dagen duurde, door de jury vrijgesproken.

De band bestaat voornamelijk uit beelden van het proces, maar er zijn ook shots van onder meer het buitenverblijf tussengemonteerd. Columbia Tristar Home Video heeft behalve deze band, ook een andere video gemaakt, die speciaal bedoeld is om advocaten te trainen. In de Verenigde Staten is de band nog niet uitgebracht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden