MENSEN | Ondanks verwoesting houden Nicobaren hoop

Bijna alle 400 eilandjes van de Indiase Andamanen- en Nicobaren-archipel, in de Golf van Bengalen, zijn verwoest. Er vielen zeker 900 doden. Zesduizend mensen worden vermist. Maar de eilandbewoners geven de moed niet op.

redactie buitenland

In een kamp in de hoofdstad van de archipel, Port Blair, waar veel overlevenden zijn ondergebracht, zitten groepjes mensen bij elkaar. De meesten komen van Car Nicobar, een compleet verwoest eiland waar 30000 leden van de Nicobarenstam woonden. Het Indiase leger evacueerde twaalfduizend mensen naar Port Blair. De achterblijvers krijgen ter plaatse noodhulp. Overigens zijn niet alle eilandbewoners al bereikt. Een aantal bevolkingsgroepen leeft compleet geïsoleerd. Soms is dat een voordeel. Volgens het Indiase leger hebben de 270 leden van de Jarawa-stam de ramp overleefd. Zij leven diep in de bossen en ontkwamen daardoor aan de golven. Maar volgens Survival International, een organisatie die kwetsbare, inheemse bevolkingsgroepen steunt, is van drie andere stammen nog niets vernomen.

Car Nicobar is een hel, zegt dorpshoofd Robert Henry. Samen met de andere overlevenden uit zijn dorp Mus verblijft hij sinds enkele dagen in Port Blair. ,,Er liggen overal nog lichamen of ze hangen in bomen. Het bloed vloeit over het eiland en er is een enorme stank. Alles is verwoest.'' Toch blijven de stamleden positief. ,,Wij hebben een vredig karakter,'' zegt Henry. ,,We zijn goede christenen. Als we honger lijden, aanvaarden we dat. En als we voedsel hebben, delen we. We delen alles. Ook zorgen en verdriet.''

De dagen in het opvangkamp vullen de overlevenden met bidden en zingen. De meesten hebben een of meer familieleden verloren. Anthony Victor ontsnapte op een haar na aan de dood, toen zijn huis instortte. ,,Ik kon net op tijd naar buiten rennen maar mijn zus is dood.'' Elsie Moses verloor haar zus, twee nichtjes en haar grootouders. Ze gelooft in het lot en in een betere toekomst. ,,We zijn een emotioneel volk maar huilen heeft nu geen zin. We moeten door.''

Unicef is woensdag begonnen met het inenten van kinderen in het kamp. India liet eerder nog geen hulporganisaties toe op de eilanden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden