'Mensen moeten 'nee' respecteren'

Huisarts Van Andel: Euthanasie geen recht

In november hield Jeannette van Andel (63) zich voor het laatst als scenarts bezig met euthanasie. De komende tijd wil ze zich niet meer buigen over trajecten die door andere artsen zijn ingezet. Een van haar redenen is dat mensen geen 'nee' meer lijken te accepteren. Als huisarts blijft ze wel beschikbaar voor haar eigen patiënten als die een euthanasiewens hebben.

Wat is uw hoofdreden om te stoppen als scenarts?

"Voornamelijk omdat ik het op het moment niet meer kan combineren met mijn werk als huisarts. Werd ik eerder gevraagd om twee keer per week iemand te bezoeken als scenarts, nu is dat soms wel vijf keer. Dat kan ik onmogelijk combineren."

In de EO-uitzending schemert ook door dat u moeite heeft met de kant waar het met euthanasie in Nederland op gaat.

"Dat speelt zeker mee. Vroeger had ik vaak te maken met mensen die al bijna overleden waren. Je moest soms opschieten, anders hoefde het bij wijze van spreken niet meer. Ik heb nu vaker te maken met mensen die niet terminaal zijn, met psychiatrisch patiënten, dementerenden, mensen die levensmoe zijn. Dat is anders."

Volgens uw collega huis- en scenarts George Wolfs is het moeilijker om nee te zeggen. Merkt u dat ook?

"Ik ben wel eens onder druk gezet. Iemand dreigde bijvoorbeeld met zelfmoord als ik niet akkoord ging met euthanasie. Ik kreeg te horen dat ik geen respect had. Maar mensen moeten ook respect voor mij opbrengen als ik niet kan meegaan in hun wens. Sommige mensen menen dat ze recht op euthanasie hebben."

Heeft u daar een verklaring voor?

"Ik denk dat de rol van de NVVE meespeelt. De NVVE propageert een menswaardige dood. Daar ben ik het mee eens. Maar dat hoeft geen euthanasie te zijn. Mensen kunnen ook op een natuurlijke wijze menswaardig sterven."

U stopt met het adviseren van andere artsen over hun euthanasietrajecten. Maar u gaat als huisarts wel verder met het verlenen van euthanasie aan uw eigen patiënten. Is dat niet vreemd?

"Dat vind ik niet. In de praktijk waar ik werk ben ik er vanaf het begin bij. Dan kan ik meteen 'nee' zeggen. Als scenarts moet ik het pad van een ander bewandelen. Daar heb ik soms moeite mee."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden