’Mensen met suiker moeten ambities niet bijstellen’
Bas van de Goor heeft een nieuwe missie. De oud-volleyballer wil mensen met suikerziekte aan het sporten krijgen. Zelf geeft hij het goede voorbeeld, desnoods op de Kilimanjaro.
Met zijn rossige krullen torende hij met zijn 2.09 meter hoog uit boven de massa, bij de start van de marathon van Eindhoven. Van de Goor concludeerde al voor aanvang dat zijn lange stappen hem geen voordeel geven bij het lopen. „Kijk maar wie hier straks wint en kijk hoe klein hij is.”
Het was hem gisteren in Eindhoven niet te doen om een toptijd. Van de Goor stapte na één ronde van 21 kilometer uit de wedstrijd. Dat was zo gepland. Eén uur en 49 minuten had hij over de halve gedaan. De 295-voudig volleybalinternational is in voorbereiding op de marathon van New York op 5 november. Ook daar is de klok niet belangrijk. Van de Goor heeft andere doelen met zijn sportieve activiteiten. „Noem het maar een missie. Als je een bepaalde ambitie hebt, en je krijgt diabetes, dan moet je die ambitie niet bijstellen. Dat wil ik vertellen.”
Hij was met Ron Zwerver en Peter Blangé de belangrijkste man in het gouden team van 1996. Drie jaar geleden werd bij Van de Goor, na veel andere lichamelijke tegenslag, de diagnose diabetes gesteld. Vorig jaar stopte hij met volleyballen. „Binnen een maand verdubbelde mijn insulinebehoefte. Het werd steeds moeilijker om de hoeveelheid in te schatten die ik moest inspuiten. Toen ik weer ging bewegen en sporten merkte ik dat de ziekte veel gemakkelijker te controleren was.”
Dat kunnen artsen elke suikerpatiënt vertellen, maar dat soort boodschappen gaat vaak ’het ene oor in en het andere uit’, heeft Van de Goor ervaren. „Het is een hardnekkig misverstand dat je niet meer kunt sporten met diabetes. Ik ken schrijnende verhalen. Gezonde mensen die graag sportten, diabetes kregen en twee jaar niets meer durfden te doen. Ik ken ouders die hun kind niet naar een sportvereniging laten gaan uit angst dat het fout gaan. Daarin wil ik een rol vervullen.”
Van de Goor behoort tot het steeds groeiende leger (ex-)topsporters die hun naamsbekendheid gebruiken voor een goed doel. Vrijdag presenteert hij zijn eigen stichting: de Bas van de Goor Foundation. Gesteund door sponsors gaat hij clinics organiseren in allerlei takken van sport, gekoppeld aan grote evenementen. Vrijdag staat in Landgraaf de eerste gepland: een clinic snowboarden voor kinderen met diabetes, rond de World Cup op die dag.
Volgend jaar komen er clinics rond Indoor Brabant en het tennistoernooi in Rosmalen. Van de Goor zal zelf actief meedoen. De beklimming van de Kilimanjaro staat hoog op zijn verlanglijstje. Hij heeft een aantal ambassadeurs, allemaal zelf suikerpatiënt, uit diverse sporten aan zijn stichting weten te koppelen: Marc Delissen (hockey), Jasper van der Zwan (tennis), Michael Poot (schaatsen), Stephan Witvliet (skiën) en Louis Laros (voetbal). „Elke sport heeft zijn eigenaardigheden en dus zijn moeilijkheden maar ook mogelijkheden voor diabetici.”
Want, ook voor Van de Goor gaat niet alles altijd van een leien dakje. Zijn voorbereiding op de marathon van New York werd onlangs verstoord nadat hij nieuwe insuline had gekregen. Het lichaam raakte vermoeid, hij moest drie weken ’de pauzeknop ingedrukt houden’. Speciaal voor New York heeft het Diabetes Fonds met de Nederlandse volleybalbond een actie op touw gezet: ’Loop mee met Bas’. „Het is de bedoeling dat zo veel mogelijk leden van de bond gaan collecteren.”
In Eindhoven had hij genoten van de sfeer. De Brabander (35) werd veel herkend onderweg. „Ik hoef nooit mensen mee te nemen om mij aan te moedigen.”