Verkiezingen

Mensen met een beperking helpen in het stemhokje? Dat mag gewoon

Een cursus stemmen voor blinden en slechtzienden in Den Haag voor de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar. Beeld Inge van Mill
Een cursus stemmen voor blinden en slechtzienden in Den Haag voor de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar.Beeld Inge van Mill

Drempel te hoog, hokje te smal, een onbegrijpelijk stembiljet? Kiezers met een beperking ­kunnen hun ervaringen met de toegankelijkheid van het ­stemlokaal kwijt bij een speciaal meldpunt.

Bij het online Meldpunt Onbeperkt Stemmen kunnen zij hun klachten kwijt, maar ook hun positieve ervaringen.

Dit jaar moeten de stemlokalen 100 procent toegankelijk zijn voor mensen met een lichamelijke beperking. Het College voor de Rechten van de Mens is voor de Verenigde Naties de ­toezichthouder op dit proces. Het meldpunt blijft tot 2 juni online, zodat ook de obstakels bij de Europese Verkiezingen op 23 mei kunnen worden meegenomen.

Hulp in het hokje

Onderzoek uit 2017 liet zien dat er niet alleen feitelijk obstakels in het stemlokaal zijn, maar dat medewerkers ook niet weten dat ze mensen met een beperking mogen helpen om die ­barrières te overwinnen. ­Sommigen wisten bijvoorbeeld niet dat mensen met een lichamelijke beperking hulp mogen krijgen in het stemhokje en ook zelf mogen kiezen wie hen helpt. Daarnaast was niet bij ­iedereen bekend dat dit recht ook geldt voor mensen met een visuele beperking.

Voor mensen met een verstandelijke beperking is hulp in het stemhokje momenteel nog niet toegestaan, hoewel zij aangeven hieraan wel behoefte te hebben.

Lees ook:

Ook de slechtziende Helma kan woensdag ‘lekker gaan stemmen’

Mensen met een handicap moeten kunnen stemmen, staat in een VN-verdrag waar Nederland zijn handtekening onder zette. Maar hoe stem je als je blind bent?

Maak stemhokje voor iedereen toegankelijk

Je stem uitbrengen is niet voor iedereen eenvoudig. Soms durven mensen met autisme niet naar het stembureau te gaan. Uit vrees voor het ontmoeten van onbekende mensen, angst voor een vreemde omgeving, weerstand om iets te moeten doen wat je niet dagelijks doet.

In de aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten, proeft Hans Marijnissen de regionale thema’s. Lees hier de verhalen terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden