MENSEN | Klokkenluider Paul van Buitenen wordt voltijds fraudejager bij de EU

Tot zijn schoenveters werd hij afgebrand door zijn werkgever, de Europese Commissie. Maar hij doorstond de vernederingen en de pogingen om hem eruit te werken en zou het tot Brussels bekendste 'klokkenluider' schoppen. Paul van Buitenen is de ambtenaar die in 1999 persoonlijk de Europese Commissie onder leiding van Jacques Santer ten val bracht. Het Europees Parlement stuurde toen de hele Commissie naar huis vanwege het door Van Buitenen aan het licht gebrachte financiële wanbeheer. Als lijsttrekker van de nieuwe partij Europa Transparant wil hij zich vollediggaan inzetten tegen fraude en wanbeheer.

Van Buitenen, de grote fraudebestrijder. Het klinkt prachtig, en op het eerste gezicht is zijn rol van klokkenluider alleen maar een succesverhaal. Maar uit het boek dat hij gisteren tegelijk met zijn kandidatenlijst presenteerde, 'In de loopgraven van Brussel', blijkt eens temeer dat mensen vaak klokkenluider worden tegen wil en dank. De EU werd er beter van, maar hij persoonlijk moest door een diep dal.

Van Buitenen werkte als accountant bij de Europese Commissie en stuitte daar op fraude die zo duidelijk was dat hij het wel aan de kaak moest stellen. Dat feit zou hem echter jaren van zijn leven kosten. Ambtenaren in zijn omgeving meden hem en vooral voor de topambtenaren en de Europees Commissarissen was hij 'besmet'. De Europese Commissie probeerde hem in een langdurige tuchtprocedure omver te halen, maar hij zette door tot het Europees parlement geen andere keuze had dan het wippen van de Europese Commissie.

Voor Van Buitenen zat het werk er op, vond hij. Maar inmiddels was hij een soort magneet geworden voor iedereen in en om de EU die ergens fraude vermoedde. Aanvankelijk hield hij het af, maar uiteindelijk werd hij met zoveel feiten geconfronteerd dat hij alleen maar kon concluderen dat de EU nog allerminst bestand is tegen allerhande malversaties.

Van Buitenen belooft de Europese kiezers dat hij en zijn eventuele medeparlementariërs zich als terriers gaan vastbijten in alles wat binnen de EU riekt naar fraude. Hij gaat actief speuren naar vertrouwelijke en geheime informatie en wil ook een databank maken waar elke burger informatie in kan stoppen. Maar hij verwacht ook actie van de Europese Unie zelf. Die moet volgens hem een meldpunt voor fraude oprichten en de huidige zwijgplicht voor ambtenaren omzetten in een spreekplicht.

Van Buitenen noemt zijn partij een one-issuepartij, omdat hij zich alleen op het bestrijden van fraude wil gaan richten. Maar door de geldstromen op de korrel te nemen, belandt hij automatisch in alle uithoeken van de EU. En toch verliest hij zijn doel niet uit het oog. Want als Europa uiteindelijk transparant is, zo belooft Van Buitenen, dan heft de partij zichzelf weer op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden