MENSEN | Juan Mendez VN-adviseur genocide

De Verenigde Naties hebben een nieuwe topfunctie in het leven geroepen in de strijd tegen genocide. De eerste persoon die de post bekleedt is de Argentijnse mensenrechtenexpert Juan Mendez, die in de jaren zeventig onder het juntaregime in zijn land tot tweemaal toe gevangen werd gezet en werd gemarteld. Hij werkte onder meer voor Human Rights Watch. De afgelopen jaren was Mendez (59) directeur van een centrum dat landen adviseert bij het vervolgen van schenders van mensenrechten.

De nieuwe adviseur moet waarschuwen zodra zich ergens in de wereld een situatie voordoet die op volkerenmoord zou kunnen uitlopen. Kofi Annan, de secretaris-generaal van de VN, besloot in maart van dit jaar de nieuwe functie ter preventie van genocide in het leven te roepen. In die maand werd de volkerenmoord van 1994 in Rwanda herdacht, waarbij in korte tijd meer dan een half miljoen mensen werden afgeslacht terwijl de internationale gemeenschap lijdzaam toekeek.

Het ligt voor de hand dat de Argentijn zich zal buigen over de toestand in de westelijke Soedanese provincie Darfur. Volgens de VN-chef Kofi Annan, die daar vorige week op bezoek was, grenzen de praktijken daar 'aan etnische zuiveringen'.

Veel mensenrechtengroeperingen gaan verder, en stellen dat het bewind zich schuldig maakt aan genocide. De massale moordpartijen op Afrikanen door Arabische milities, die vrouwen verkrachten, dorpen platbranden en ruim een miljoen mensen op de vlucht hebben gedreven, zouden ruimschoots voldoen aan de omschrijving die is opgenomen in het VN-genocideverdrag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden