Interview

'Mensen in de EU profiteren meer van Groot-Brittannië dan wij van hen'

Abdullah Rangpuri Beeld Tim de Wit

De brexit-onderhandelingen naderen de ontknoping met de EU-top deze week in Brussel. Hoe kijken de 17,4 miljoen leave-stemmers nu naar de brexit?

Abdullah Rangpuri (35) zit met een groep mannen aan een tafel in een Bengaals restaurant in het oosten van Londen. Ze eten kip piri-piri. Ook hier is brexit nog altijd een belangrijk gespreksonderwerp. Een aanzienlijk deel van de immigranten uit Bangladesh, Pakistan en India stemden voor een Brits vertrek uit de EU. 

“Ik stemde voor brexit”, zegt Abdullah. “Ik ben een optimist. Londen moet weer een echte hub in de wereld worden, waarin we veel meer handel drijven met andere landen in de wereld.” 

Abdullahs straat in de wijk Whitechapel zit vol met Aziatische winkels en restaurants. Hij is opgegroeid in Groot-Brittannië. Zijn ouders emigreerden in de jaren zeventig vanuit Bangladesh naar het land dat tot kort daarvoor nog gold als de koloniale overheerser. “Veel mensen uit onze gemeenschap hebben sinds ze hiernaartoe zijn gekomen altijd heel hard gewerkt om iets te bereiken. Dat zie je ook bij Pakistaanse immigranten.”

Dat brengt het gesprek op iets wat veel Bengalen in het restaurant een doorn in het oog is: het vrij verkeer van personen binnen de EU. Abdullah en zijn tafelgenoten ervaren dat als een enorm probleem.

“Bulgaren en Roemenen komen hierheen om te profiteren. Ze passen zich niet aan, aan de Engelse cultuur. Ze tonen geen respect. De problemen die er zijn met immigranten in dit land worden nauwelijks veroorzaakt door de Pakistaanse of Bengaalse gemeenschap.”

Oneerlijke concurrentie

Daarnaast klagen veel eigenaren van Bengaalse restaurants over hoe moeilijk het is voor chef-koks uit Bangladesh om een Britse verblijfsvergunning te krijgen. Oneerlijke concurrentie met EU-immigranten vinden ze, die zich tot nu toe probleemloos in Londen konden vestigen. Abdullah hoopt dat het na brexit makkelijker wordt voor immigranten uit Azië om naar Groot-Brittannië te komen. “Daar heeft het land veel meer aan.”

“Ik snap wel dat die 27 EU-landen niet willen dat wij de EU uitgaan. Zij profiteren meer van ons dan wij van hen. Daarom doen ze er alles aan om brexit tegen te houden. Maar ik woon al heel lang in Groot-Brittannië. Ik weet zeker dat brexit een goede uitwerking zal hebben op dit land. We gaan een prachtige toekomst tegemoet.”

Lees meer over het vertrek van het Verenigd-Koninkrijk uit de Europese Unie op trouw.nl/brexit.

Lees ook:

Geen harde brexit? ‘Jaren heeft Brussel gedicteerd wat we mochten doen. Daar ben ik klaar mee’

In deze serie interviewde correspondent Tim de Wit ook Ian Gardner, die twee jaar geleden voor de brexit stemde. “Ik denk niet dat iemand weet wat er op dit moment gebeurt. Het is een zooitje, niet?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden