'Mensen houden hun kinderen thuis'

Sinterklaasfeest beroert de Amsterdamse gemoederen

"Hoe ver laten we dit nog gaan", klonk het gisteren prangend uit de mond van NTR-programmamaker Patrick Mathurin. Samen met twintig anderen maakte hij in een volgepakte vergaderzaal in het Amsterdamse stadhuis bezwaar tegen de intocht van Sinterklaas in de hoofdstad.

Zwarte Piet is de belichaming van de slavernij, stellen zij. Amsterdam moet dit feest dan ook onder geen beding in deze vorm voortzetten.

Mathurin vreest voor escalatie als het Sinterklaasfeest niet snel wordt aangepast. Dat er een hoorzitting is waar bezwaar gemaakt kon worden is een goede eerste stap, maar bij een dialoog alleen moet het niet blijven.

"Mensen zeggen nu al dat ze hun kinderen thuis gaan houden als op school Sinterklaas wordt gevierd", zegt Mathurin. "Anderen willen gaan demonstreren tijdens de intocht. We moeten dit jaar nog die aanpassingen doorvoeren, anders gaat het fout."

Quinsy Gario, initiatiefnemer van het bezwaar en bekend als activist, greep onder andere artikel 137 van het wetboek van strafrecht aan om het Sinterklaasfeest als racistisch te bestempelen. "De stad kan hier niet langer omheen", schrijft hij in zijn bezwaarschrift.

"Zeker niet in het herdenkingsjaar van de slavernij waarin het koloniale verleden en het daarbij horende racisme nadrukkelijk worden besproken. Mensen die pertinent weigeren het op te brengen om hoffelijk met elkaar om te gaan, horen daarvoor gestraft te worden."

Maar volgens de woordvoerster van burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) is er geen juridische grondslag om Zwarte Piet als racistisch aan te duiden. Daarbij wil de gemeente het familiefeest "geen geweld aandoen" door deze kwestie. Burgemeester Van der Laan, die zelf niet aanwezig was, laat via zijn woordvoerster weten dat hij wel bereid is om de "dialoog gaande te houden".

Voorzitter Raymond Borsboom van het comité voor het Sinterklaasfeest in Amsterdam omschrijft het verloop van de hoorzitting als vrij pittig.

"We worden in een hoek gedrukt. Dat maakt deze discussie heel moeilijk. Er zijn zelfs vergelijkingen gemaakt met de nazi-gaskamers voor Joden. Mensen verwachten van ons dat we een langlopende traditie plotseling wijzigen. Een traditie waarvan veel mensen ook gewoon genieten."

Deze discussie gaat verder dan het slavernijfeest alleen, zegt Borsboom. "De samenleving verhardt. Zelfs zodanig dat een groep mensen die met de beste bedoelingen een feest wil organiseren, wordt uitgemaakt voor racistisch."

In de hoorzitting wenste initiatiefnemer Gario dat het comité zich stilhield. De leden van het comité speelden het niet hoog op. "Jullie zijn geen slachtoffer", aldus Gario. Het comité zei overigens wel mee te willen denken over een oplossing. "Maar daar gaat tijd in zitten", aldus Borsboom, die de intocht voorbereidt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden