'Mensen hebben gerend voor hun leven'

Dominee Burema houdt komende week de deur open voor nabestaanden slachtoffers schietpartij

Dominee Meindert Burema schat dat hij er zaterdag 150 tot 200 binnen heeft gehad in zijn kerkelijk centrum De Bron, gelegen naast het Alphense winkelcomplex De Ridderhof. Mensen, die op een zonovergoten zaterdag gewoon hun boodschappen deden, argeloos, zoals elke week.

Maar ditmaal werd het zaterdagse geroezemoes in het winkelcentrum onverhoeds verscheurd door repeterend vuur uit een half-automatisch wapen.

Burema was snel op zijn fiets naar De Bron gereden nadat hij had gehoord dat er wat was gebeurd. "We hebben meteen de deuren opengegooid." Zijn kerkgebouw fungeerde als eerste opvang van ooggetuigen van het schietincident.

De ochtend na de schietpartij drinkt Burema koffie in de Goede Herderkerk. Hij had er geluisterd naar de dienst. De kerk was stampvol.

Ook zijn eigen gemeente moest ernaar uitwijken. "Ons kerkelijk centrum was Plaats Delict. Dat is een term die ik tot gisteren niet kende."

In de Goede Herderkerk had dominee Cees van Stralen de kerkgangers opgeroepen te bidden voor één van de leden van de kerkgemeente De Bron, die sinds de schietpartij met een dwarslaesie op de intensive care van het VU-ziekenhuis ligt.

"We zitten middenin de rouw en het verdriet", zei Van Stralen. "Ga alsjeblieft naar ze toe, naar de mensen die verdriet hebben. Huil met ze mee."

Het was pure paniek in die eerste momenten na de schietpartij, vertelt Meindert Burema na de dienst. Hij ziet nog flarden voor zich van de bizarre film die zich een etmaal eerder voltrok. "Een sfeer van totale ontreddering en verslagenheid, ik kan het niet anders verwoorden. Mensen, die volledig de weg kwijt waren. Mensen van wie een naaste net was doodgeschoten. Je spreekt dus met nabestaanden. Dat is wrang. Het was intens confronterend."

Samen met zijn vrouw Herma Kamphuis, die ook predikant is in De Bron, heeft Burema alleen maar geluisterd. "Die mensen moeten hun verhaal vertellen. Dit soort dingen zie je op tv in Duitsland of in de Verenigde Staten. Zulk gigantisch geweld. Het waren verhalen waar je koud van werd. Verhalen van mensen die hebben gerend voor hun leven."

Traumatische gebeurtenissen tasten direct het veiligheidsgevoel aan, merkte Burema. Ineens bleek dat je op een zonnige, klaarlichte dag, midden op straat, of in een winkelcentrum zomaar iets verschrikkelijks kan overkomen.

"Dan komt het plots heel dichtbij."Het predikantenechtpaar houdt de komende week de kerk open en zal slachtofferhulp vragen bij te springen. "We moeten er zijn."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden