'Mensen geven ons nog een trap na'

Familie Kluit. 'Waarom gaan mensen helemaal uit hun dak voor één sterfgeval vanwege de mazelen?' Beeld Werry Crone

"Ik zet geen spuit in een schepsel van God", zei Jan Kluit dit voorjaar in deze krant, in een poging uit te leggen waarom hij en zijn vrouw tegen inenten zijn. Nog geen maand later kregen zijn kinderen de mazelen.

Het liefst willen ze het er niet over hebben. Jan en Bastiana Kluit, lid van de hersteld-hervormde kerk, zitten aan de eettafel in hun eengezinswoning in Alblasserdam. Wat het met hen deed, zieke kinderen thuis hebben, terwijl het onbegrip voor hun beslissing om hen niet in te enten tegen mazelen steeg. Jan zet de laptop voor zich op tafel. "Ik heb hier nog eens de argumenten op een rij gezet. In een papieren variant van emo-tv heb ik geen zin. Het gaat om de leer, niet om de sfeer."

Een paar dingen willen ze wel zeggen. Dat er ingezonden brieven bij de krant kwamen, verraste hen niet. Maar de hardheid van de kritiek wel. Jan: "Iemand schreef dat wij er 'verwrongen religieuze denkbeelden' op na hielden. Zo, hupsakee, vanuit de heup geschoten."

Bastiana: "Waarom doen mensen toch zo? Daar kan ik gewoon niet bij. Ik vind hen nog veel beperkter. Dit zijn mensen die achter een abortus staan: dat wordt 30.000 keer per jaar uitgevoerd. Daar kan ik gewoon niet bij. En dan kunnen ze hier helemaal van uit hun dak gaan, voor één sterfgeval vanwege de mazelen?"

Antistoffen
Twee kinderen kregen de mazelen in de zomervakantie. Ze waren er niet erg ziek van. De derde kreeg het in de herfst, met hoge koorts, maar zonder complicaties. De vierde, een baby, heeft nergens last van gehad. Bastiana wijt het aan de borstvoeding. Haar man knikt, dat is 'bijbels'. "Zo krijg je antistoffen mee. Het gezegde 'moeder natuur', is er niet voor niets. Onder invloed van Nutricia zijn we daarvan afgeweken. Er zijn genoeg voorbeelden van te vinden in de Bijbel; een baby dronk meestal zo'n drie jaar bij de moeder."

Jan Kluit is afdelingshoofd van de reformatorische Beukelmansschool in Alblasserdam. Tot nu toe kreeg ongeveer de helft van de 320 leerlingen de mazelen. Een paar kinderen die wél ingeënt waren ook. Jan: "De werking van een vaccin is nu eenmaal niet waterdicht."

Er waren ook goede reacties, zeggen ze, van mensen uit het dorp en de kerk. Maar van buiten hun kring kwamen vooral nare reacties. Jan: "Iemand zei: 'Ik hou van mijn kinderen, dus ent ik ze in'. Nou, wij houden ook van onze kinderen en daarom doen we het juist niet."

Bastiana: "Impliciet maken ze ons uit voor misdadigers."

Jan: "Ze gaan met een gegeven aan de haal om ons nog een trap na te geven. Over een citaat van mij, 'Soms is iets niet logisch, maar wel theologisch', zei iemand: 'Wat een domme uitspraak'." Hij haalt zijn schouders op. "Ik zeg: zo iemand heeft een gebrek aan bijbelkennis."

Soort geloof
De enige kritiek die de familie Kluit in levenden lijve krijgt, komt van de arts op het consultatiebureau, waar Bastiana met de baby komt. "Zij vindt mazelen net zo erg als polio. Er zijn twee kinderen ernstig ziek geworden: het meisje in Zeeland dat is overleden, en een jongetje dat in het ziekenhuis ligt en net uit coma is ontwaakt. Die ligt op zaal met een mannetje dat daar is beland ten gevolge van een inenting. Zie je nou? Niemand weet wat het beste is, iedereen heeft een soort geloof." Jan knikt instemmend: "Wat is iedereen toch beperkt".

Hoe naar het ook is om je kind ziek te zien, zegt Bastiana, het is hen meegevallen: "Nee, we zijn niet aan het wankelen gebracht."

 
De vierde, een baby, heeft nergens last van gehad. Bastiana wijt het aan de borstvoeding. Haar man knikt, dat is 'bijbels'
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden