MENSEN | Gerard van As neemt zelden blad voor de mond (Gerectificeerd)

Het is niet voor het eerst dat de 59-jarige Gerard van As de hoogste positie in de Tweede-Kamerfractie van de LPF te pakken probeerde te krijgen.

De eerste keer was dat het geval nadat in de zomer van 2002 Herben zijn functie neerlegde. Die strijd verloor hij van zijn onervaren collega Harry Wijnschenk, die door de meerderheid in de fractie als opvolger werd aangewezen.
Vastgoedhandelaar Van As is afkomstig van de VVD. In zijn woonplaats Alphen aan den Rijn was hij jarenlang voor die partij raadslid en vervolgens gedurende elf jaar wethouder.
In de fractie van de LPF speelt Van As vanaf het begin een belangrijke rol die bepaald niet iedereen in zijn partij kan waarderen.
De nieuwe fractievoorzitter kan op sommigen dwingend en zelfs intimiderend overkomen omdat hij zelden een blad voor de mond neemt en recht op zijn doel afgaat.
Harry Wijnschenk kan daarover meepraten. Bij elke beslissing van Wijnschenk stond Van As in 2002 klaar met bijtende kritiek.
Toen Wijnschenk ooit interimpartijvoorzitter Maas min of meer van vriendjespolitiek betichtte, was het Van As die voor alle camera's eiste dat hij excuses en diepe kniebuigingen moest maken.
Na het aftreden van Wijnschenk was Van As wederom in de markt voor de rol van fractievoorzitter. Dit keer koos de fractie na zeer turbulente tijden voor rust in de figuur van Herben.
Binnen de partij speelde Van As een bemiddelende rol in het conflict tussen de de Kamerfractie en de bestuursleden Dost en Langendam. Hij zorgde ervoor dat de Kamerleden inzage kregen in de financiën van de LPF.
Van As voerde in de Tweede Kamer namens zijn fractie vooral het woord over financiële zaken, volkshuisvesting en ruimtelijke ordening.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden