Live

'Mensen die anders zijn moeten niet buitengesloten worden'

Psychologe Ingrid OvermeerBeeld Trouw

Hoe gaat de psychiatrie om met verwarde mensen? Trouw volgt een week lang GGZ Friesland. Vandaag was er mogelijkheid om via Facebook vragen te stellen aan psychiater Ingrid Overmeer. Bekijk hieronder de sessie terug.

Vragen over pesten, posttraumatische stressstoornissen of antidepressiva. De vragen van lezers gingen over allerlei onderwerpen. Zo werd er gevraagd of lichte vormen van autisme nu meer worden gemeld dan voorheen. "Dat merken wij wel", zei Overmeer. "De maatschappij is complexer geworden. Mensen die daar minder snel in kunnen schakelen, krijgen eerder spanningsklachten. Voorheen waren het mensen die juist als betrouwbaar werden gezien. Nu noemen we ze licht autistisch."

Belangrijk is volgens Overmeer dat mensen 'die anders zijn' niet buitengesloten moeten worden. "Alles wat anders is, willen we uitsluiten. Dat is een menselijke reactie, het gebeurt al jarenlang. Maar gehoord en gezien worden is voor heel veel mensen belangrijk. Je moet niet vergeten dat die mensen een enorme drempel hebben genomen door hier te komen. Wij besteden daar veel aandacht aan. Mensen horen er eenmaal allemaal bij."

Wat kan iemand het beste doen bij veel stemmingswisselingen?
Overmeer: "Raak niet in paniek. Vaak zijn het reacties op dingen die om je heen gebeuren. Probeer de wisselingen te begrijpen. Veroordeel jezelf niet meteen. Zit stil, accepteer dat het gebeurt, en vraag je af wat er nou is gebeurd.

En hulp zoeken?
"Dat kan altijd."

Dit zijn slechts fragmenten uit de sessie van een uur. Bekijk hieronder de gehele video terug:

Op een ander moment vragen stellen?

U kunt nog steeds meepraten met onze pop-upredactie. Heeft u ervaringen met verwarde personen of suggesties? Mail die naar popup@trouw.nl of volg ons op Twitter: @pop_uptrouw.

Wilt u uw verhaal vertellen? Tot en met donderdag houden wij elke dag tussen 12 en 13 uur spreekuur in het hoofdkantoor van GGZ Friesland, Sixmastraat 2, Leeuwarden.

Wat doet de pop-upredactie?

Wat er binnen de muren van de psychiatrische instelling gebeurt, is vaak nog onbekend bij het grote publiek. Wie er zelf is geweest, of een familielid of bekende ging opzoeken, kan zich misschien een beeld vormen. Maar de geestelijke gezondheidszorg is in rap tempo veranderd. Net als bij de ziekenhuizen, geldt dat mensen zo snel mogelijk naar huis worden gestuurd.

GGZ Friesland geeft Trouw-verslaggevers Rianne Oosterom en Edwin Kreulen de hele week toegang tot alle afdelingen. Van de receptie waar soms iemand in geestelijke nood het eerste naartoe belt, tot de 'high intensive care'-afdeling waar een patiënt die het zelfs op gewone gesloten afdeling niet redt, terecht komt. Maar juist ook bij de mensen thuis, waar vaak nog voorkomen kan worden dat iemand naar de gesloten afdeling moet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden