'Mensen denken dat we een soort sekte zijn'

Reportage | Nederlandse gebedsgenezer zorgt in Vlaanderen voor opschudding

GERRIT-JAN KLEINJAN

MIDDELKERKE - De fototoestellen van het legertje persfotografen stoppen niet meer met klikken als de evangelist de deur van zijn caravan opent, een zware tandem-asser getrokken door een luxueuze Mercedes S430. In een rechte lijn loopt Bert Bruinekreeft - een pluk haar camoufleert zijn kalende schedeldak - naar de circustent. Hier zal de 72-jarige prediker uit Voorthuizen dadelijk spreken en mensen 'bevrijden' van ziektes.

We zijn aan de rand van Middelkerke, een door flatgebouwen overwoekerde badplaats aan de Vlaamse kust. De komende twee weken houdt Bert Bruinekreeft in dit stadje elke avond evangelisatie- en genezingsdiensten. Belgische media raken niet uitgeschreven over de Nederlandse evangelist, die zo nodig ook homo's zou genezen. "Volksverlakkerij van een charlatan", heet het hier.

"God heeft ons een visie gegeven dat we in het Vlaamse kustgebied moeten evangeliseren", zegt Frans Meyfroudt, die leider is van een piepkleine evangelische gemeente in Brugge. Om het doel te bereiken nodigde hij de Nederlandse 'broeder in het geloof' uit. Dat Bruinekreeft, wiens activiteiten in Nederland amper worden opgemerkt, in België als een groot gevaar wordt gezien, heeft volgens Meyfroudt een eenvoudige reden. "Het is hier: je bent óf liberaal óf katholiek. Dit kennen ze nog niet. Mensen denken dat wij een sekte zijn. Ze vergelijken ons met Jomanda."

Hoe groot de ophef vooraf ook was, tijdens de eerste genezingsdienst van Bruinekreeft zijn slechts een paar stoelen bezet. Het handjevol dat er is, zingt vol overgave met alle liedjes mee. Na anderhalf uur preken ('Ziekte houdt verband met zonde') vraagt Bruinekreeft eindelijk zieken om naar voren te komen.

Na lang aandringen, komen uiteindelijk twee dames naar voren. Beide vertellen een psychiatrisch probleem te hebben. "Ik heb een bipolaire stoornis", zegt een van de twee vrouwen. Ze giechelt voortdurend. Bruinekreeft, streng: "Geloof je dat de Here Jezus je kan genezen?" De vrouw, giechelend: "Hihihi. Ja." Daarop legt Bruinekreeft zijn handen op het hoofd van de vrouw, knijpt zijn ogen stijf dicht en roept: "Stoornis! Verdwijn uit deze vrouw!" Grinnikend keert de vrouw na het gebed terug naar haar plaats.

Omliggende gemeenten wisten Bruinekreeft en zijn tent met succes te weren. Maar omdat het gevaarte in Middelkerke op privéterrein staat, kan de overheid vandaag niet veel meer doen dan een agent sturen om poolshoogte te nemen. "Hoe extreem ze zijn, zal moeten blijken tijdens het verblijf. We zullen de zaak in ieder geval goed in het oog houden", stelde de burgemeester vooraf.

Bruinekreeft is zeker geen Jomanda, bezweert Meyfroudt, die zich op zijn Engels 'pastor' laat noemen. "Er gebeuren wérkelijk genezingen", zegt hij en beweert dat hij herstel heeft gezien van kanker, blindheid en hartkwalen. "Ik heb zelfs botten horen kraken die weer recht werden gezet."

Als de dienst voorbij is, legt Bruinekreeft uit waarom hij op gebiedende toon sprak tegen de vrouw met de bipolaire stoornis. "Als ik op dat moment de vrijheid voel om zo te bidden, dan doe ik dat", zegt hij. Bruinekreeft vindt niet dat hij de vrouw hierdoor valse hoop gaf. "Vanavond kan er best een stukje genezing geweest zijn." Na een stilte: "Jezus doet dat. Niet ik."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden