'Mensen denken dat alle foto's echt zijn'

interview | Koen Hauser tweede Fotograaf des Vaderlands

RIANNE OOSTEROM

De tweede Fotograaf des Vaderlands, Koen Hauser (1972), heeft bretels aangetrokken en een strik omgedaan. "Want Fotograaf des Vaderlands klinkt als een stichtelijk polygoonjournaal." Hij zet er een stemmetje bij op: "Landgenooten!" Dan schraapt hij zijn keel. "Dat was niet zo handig. Maar nu heb ik het al gezegd."

De eretitel is een initiatief van het Fotomuseum Amsterdam, ter promotie van fotografie als ambacht. Hauser is conceptueel fotograaf. Hij publiceert onder andere in Linda en Volkskrant Magazine.

Een jaar lang het gezicht van de Nederlandse fotografie zijn, betekent veel media om u heen.

"Ik heb niet overal een mening over, maar zie ernaar uit om uitleg te geven over fotografie. Ik zit als fotograaf zo in mijn vak dat ik niet nadenk over wat mensen niet weten. Mensen denken bijvoorbeeld dat alle foto's die ze zien echt zijn, terwijl alles digitaal bewerkt is."

Wordt dat uw missie, leren dat foto's niet echt zijn?

"Wat je op een foto ziet, is een andere werkelijkheid. Met mijn werk wil ik mensen daar bewust van maken. Ik hoop dat ze zich erover verwonderen: want het bewerken van foto's is niet kwalijk, het schept juist ruimte voor fantasie."

Van Ilvy Njiokiktjien, de vorige Fotograaf des Vaderlands, herinneren we vooral haar verjaardagsfoto's in NRC. Wat wilt u gaan doen?

"Ik wil vooral mensen bij mijn projecten betrekken. Omdat het thema van de Fotoweek 'Kijk! Mijn geluk' is, vraag ik mensen hun geluksfoto op te sturen. Hun huisdier, een diploma-uitreiking."

Wat gaat u met die foto's doen?

"Ik maak mijn persoonlijke verbeelding van het geluk dat ik zie. Zoals van de foto van een vrouw die lief ligt te slapen naast haar pasgeboren kindje. Geïnspireerd door jugendstilkunst heb ik die hele foto opgevuld met haar haar. Door de twee beelden naast elkaar te tonen, hoop ik dat mensen nadenken over wat verbeelding is."

Wie is Koen Hauser?

Koen Hauser (1972) studeerde sociale psychologie en fotografie. Hij werkt zowel als beeldend kunstenaar als in opdracht voor modemerken, dagbladen en tijdschriften. Zijn werk was ook te zien in museum Boerhaave. Hauser is bij het grotere publiek bekend van zijn foto's van Caro Emerald en Loes Luca.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden