'Mensen dachten dat ik verdiende aan Pienaar'

Steve Haupt geldt als een van de meest vooraanstaande trainers van Zuid-Afrika. Onder zijn leiding maakten ruim honderd jeugdspelers de overstap naar de profs.

Van onze verslaggever

De sterspeler van het nationale team van Zuid-Afrika dankt een transfer naar Ajax voor een groot deel aan Steve Haupt. Zonder diens oog voor talent had Steven Pienaar, tegenwoordig uitkomend voor Everton, nooit de overstap naar Amsterdam gemaakt. Haupt haalde hem naar de Kaapse satellietclub, waar hij zich in recordtijd opwerkte tot middelpunt van het eerste elftal.

Terugkijkend op zijn hand in de carrière van Pienaar krijgt Haupt een gelukzalige grijns op zijn gezicht. „Pienaar kwam vers van de Johannesburg School of Excellence”, vertelt hij. „Hij had net een mislukte stage afgewerkt bij Royal Mafeking, toen ik werd getipt door Hans Westerhof. Ik bekeek Steven en haalde hem naar Kaapstad. Binnen zes maanden maakte hij zijn debuut.

Toen Haupt werd gepromoveerd tot coach van Ajax Cape Town bouwde hij het team om Pienaar heen. Het leidde tot de eerste prijs in het bestaan van de club die in 1999 het levenslicht zag. „We wonnen de Rothmans Cup”, zegt Haupt. „Al deed Pienaar niet mee in de finale. Hij had net een contract bij Ajax getekend.”

Het succesverhaal kent een wrang einde. Haupt werd ervan beschuldigd een erecode te hebben geschonden. Hij zou een dubbelrol spelen door zich in het geniep als zaakwaarnemer van Pienaar op te werpen. In het rumoer dat deze kwestie losmaakte, werd zijn contract in Kaapstad niet verlengd. De club, die menig door hem gescoute speler prof zag worden, liet hem vallen.

„In die periode deden talloze geruchten de ronde”, verklaart Haupt. „Er zou sprake zijn van structurele corruptie in de Premier League Soccer. I got tarred with that brush. Later kwam de waarheid boven tafel. Niet ik maar Robert Moore had de zaken van Pienaar behartigd. Geld verdienen aan spelers doe ik niet. Sterker, om afgedwaalde jongens terug op het juiste spoor te krijgen heb ik kapitalen uitgegeven. Door ze naar stages te vliegen of hen op te zoeken.”

Na zijn vertrek bij Ajax Cape Town kwam de ex-prof van het Engelse Ipswich Town via een omweg terecht bij Tuks, het sportinstituut aangesloten bij de Universiteit van Pretoria. Daar ging Haupt (50) verder aan de slag met de methodiek van Ajax. „In totaal hebben we 67 professionals opgeleid.” Zijn huidige werk bij de Players Academies vormt een tussenfase in zijn loopbaan. Haupt wacht op toelating voor de Uefa Pro Licence-cursus, het equivalent van de opleiding Coach Betaald Voetbal. „Dat neemt niet weg, dat ik heilig geloof in het programma. Mijn streven is om een nieuwe Steven Pienaar klaar te stomen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden