Mensen blijven weg bij de psychiater

Foto © ANP Beeld
Foto © ANP

Mensen in psychische nood blijven massaal weg bij de psychiater sinds ze een eigen bijdrage moeten betalen. Dat blijkt uit een eerste rondgang langs grote instellingen voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Sinds dit jaar moeten mensen voor de gespecialiseerde psychiatrische zorg een eigen bijdrage van 200 euro betalen.

Jeroen den Blijker en Edwin Kreulen

De gevolgen daarvan worden nu zichtbaar. Bij GGNet in Gelderland meldden zich afgelopen januari 1054 mensen, tegen 1204 in januari 2011: een daling met 12 procent. De afdeling 'aanmelding en advies' van Arkin in Amsterdam kreeg in dezelfde maand dit jaar 625 klanten, tegen 750 vorig jaar. "Van deze groep haakten vervolgens nog vijftig mensen af toen werd gezegd 'Weet u dat er nu een eigen bijdrage geldt van 200 euro?'", zegt een woordvoerder.

Verslavingskliniek Jellinek, onderdeel van Arkin, zag het aantal aanmeldingen met een kwart dalen. Bij Centrum Maliebaan en Altrecht, beide in de regio Utrecht, daalden de aanmeldingen met respectievelijk 15 procent en met 'tussen de 10 en 15 procent'. Jaarlijks melden zich in de GGZ bijna 450.000 nieuwe patiënten: als de daling uit januari doorzet, zouden daardoor dit jaar zeker 50.000 mensen verstoken blijven van psychische hulp.

Hoogleraar klinische psychologie Jan Derksen van de Radboud Universiteit Nijmegen vreest dat de kosten op termijn alleen maar zullen oplopen door de invoering van de eigen bijdrage. "Daaruit blijkt iets wat we al vreesden: mensen wachten met behandeling. Een depressie mag dan soms overgaan, een angststoornis wordt daardoor alleen maar erger. Mensen gaan situaties vermijden, waardoor ze angstiger worden en niet meer kunnen functioneren, ook niet in het werk. En dan heb ik het nog helemaal niet over de extra maatschappelijke kosten van mensen met stoornissen zoals schizofrenie die niet meer worden behandeld." De politie wees eerder al op het gevaar dat deze groep extra overlast veroorzaakt.

Volgens een woordvoerder van GGNet kunnen de cijfers in de loop van het jaar nog bijgesteld worden: januari is misschien niet representatief voor het hele jaar. Koepelorganiatie GGZ Nederland heeft onder de leden een enquête rondgestuurd om de gevolgen van de eigen bijdrage in kaart te brengen. Het resultaat daarvan is pas over enkele maanden te verwachten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden