MENSEN | Afghanen willen zich laten gijzelen

Steeds meer Afghanen bieden zich aan om de plaats in te nemen van drie buitenlandse VN-medewerkers die onlangs werden ontvoerd door radicale moslims. Een groep van twintig Afghaanse vrouwen -huisvrouwen, journalisten, ambtenaren en ook een generaal- zei gisteren bereid te zijn hun leven te geven voor de vrijlating van de gijzelaars, onder wie twee vrouwen.

redactie buitenland

,,We zijn bereid de ontvoerders te ontmoeten, hun gijzelaars te worden en onze hoofden te laten afhakken als de gijzelnemers dat willen'', zei Gulalai Habib, redactrice van een weekblad in de hoofdstad Kaboel. Ook een voormalige presentatrice van Kaboel-tv bood zich aan. ,,Ik denk dat de trots over onze historische gastvrijheid bewezen wordt door deze vrouwen'', zei Jamila Moedjahied. De twintig vrouwen zijn de laatsten in een rij van Afghanen die een soortgelijk aanbod hebben gedaan. De Afghaanse president Hamid Karzai prees hun moed en noemde de gijzeling ,,buitengewoon on-Afghaans''. In tegenstelling tot aanslagen komen ontvoeringen relatief weinig voor in het land.

Anetta Flanigan uit Noord-Ierland, Shqipe Hebibi uit Kosovo en de Filippijnse diplomaat Angelito Nayan werden twee weken geleden op klaarlichte dag in Kaboel uit hun VN-auto getrokken door een groepje gewapende mannen. Zij behoren tot Jaisj-e-Muslimeen -het Leger van Moslims, een afsplitsing van de extremistische Taliban-beweging. Ze eisen onder meer de vrijlating van 26 gearresteerde medestanders. De ontvoerders hebben gezegd aanwijzingen te hebben dat hun eisen voor Eid-al-Fitr -het suikerfeest dat de ramadan besluit- worden ingewilligd. Dat is dit weekend. De VN willen hier niet op ingaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden