Mensch, durf te eten!

Vanaf vandaag hebben we er op zes mei een feestdag bij: de Internationale Anti-Dieet Dag. De Nederlandse Obesitas Vereniging (NOV), een club van (zeer) dikke mensen, wil op deze dag aandacht vragen voor 'de obsessie om slank te zijn' in onze samenleving. En voor de consequenties die dat heeft voor de groeiende groep mensen die niet aan het slankheidsideaal voldoen.

Eveline Brandt

Die consequenties gaan verder dan moeite met kleren kopen, snerende opmerkingen en discriminatie. Eetstoornissen als boulimia en anorexia kunnen het gevolg zijn. In 1992 pleegde in Engeland een 15-jarig meisje met maat 42 (toch echt geen exorbitante maat) zelfmoord, omdat 'zij er niet meer tegen kon dat zij zo dik was'. Ter nagedachtenis aan haar is de anti-dieet dag ingesteld. Die wordt sindsdien 'gevierd' in landen als Duitsland, Canada, Noorwegen en Amerika. Dit jaar voor het eerst ook hier.

De NOV heeft een uitstapje georganiseerd naar de Kasteeltuinen in Arcen, alwaar volgens woordvoerster Mieke van Spanje 'ook echt dikke mensen goed uit de voeten kunnen'. Zij zullen vandaag met elkaar recreëren, maar ook discussiëren. Over hoe zij er telkens op gewezen worden dat ze niet acceptabel zijn. En wat je daar als dik mens zelf tegen kunt doen. Want dik slaat terug, zo langzamerhand. De NOV verwerpt in een verklaring demonstratief 'het ongezond gebruik van afslankpilletjes en poedertjes, en gevaarlijke operaties'. En roept de lijnende medemens op, vandaag voor één keer niet op de weegschaal te gaan staan en de calorieën ongeteld te laten.

In Amerika is men vetter, en ook verder met de emancipatie dan hier. Daar is de vereniging NAAFA druk met 'advanced fat acceptance'. Met speciale activiteiten op deze 'no diet day' als ceremonieel weegschalen kapotgooien en het organiseren van een 'chocolate appreciation party'. De NOV probeert dit schoorvoetend na te volgen, door vandaag met tenminste twintig leden te gaan zwemmen. ,,In een openbaar zwembad'', zegt Mieke van Spanje trots. Ook zal er met elkaar, open en bloot en bovenal: genietend gegeten worden, tijdens een gezamenlijke lunch. ,,Een bourgondische.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden