Mens haalde hond twee keer in huis

Wellicht is dieren temmen makkelijker dan tot nu toe gedacht. Beeld thinkstock
Wellicht is dieren temmen makkelijker dan tot nu toe gedacht.Beeld thinkstock

Honden komen niet uit Europa of Azië, maar allebei. Die suggestie doen wetenschappers van de universiteit van Oxford na een dna-onderzoek.

Wetenschappers discussiëren al lange tijd over wanneer en waar voor het eerst wolven werden gedomesticeerd. Om nieuw licht te werpen op het vraagstuk vergeleek de onderzoeksgroep het dna van de eerste honden. Een oorbotje van een 4800 jaar geleden gestorven hond - gevonden in de grafheuvel Newgrange in Ierland - werd vergeleken met een reeks andere prehistorische hondenbotten.

Oosthond
Dit liet een duidelijk verschil zien tussen oosthonden (zoals de sharpei) en westhonden (de golden retriever). Dat is een aanwijzing dat de eerste getemde honden van twee verschillende groepen wolven afstammen. Dat zou betekenen dat mensen aan beide uiteinden van Eurazië onafhankelijk van elkaar een groep wolven hebben getemd.

Later zijn beide hondensoorten weer met elkaar vermengd, wellicht toen mensen vanuit Azië Europa introkken. Oosthonden hadden bij deze vermenging de overhand. Verreweg de meeste honden zijn tegenwoordig een mengvorm.

De onderzoekers zijn voorzichtig om niet te snel conclusies te trekken. "Het domesticeren van dieren is iets hoogst zeldzaams", zegt professor Greger Larsson. "Daarom is er veel bewijs nodig om de aanname dat het per diersoort maar één keer gebeurt omver te werpen. Maar wellicht is de reden dat er geen overeenstemming is over waar honden zijn getemd dat iedereen een beetje gelijk heeft."

Ook katten en varkens
Wat de uitkomst extra intrigerend maakt, is dat het bovenop suggesties komt dat ook katten en varkens wellicht meer dan eens getemd zijn. "Als het maar op één plaats is gebeurd, was het waarschijnlijk heel erg moeilijk", reageert Peter Savolainen, onderzoeker aan het koninklijk instituut voor technologie in Stockholm in het tijdschrift Science. "Maar als het twee keer gebeurde, was het misschien niet zo ingewikkeld als we dachten."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden